15 рядко използвани SEO техники

юни 20, 2024SEO0 коментари

Всички мечтаем да доминираме в SERPS. И въпреки разпространеното мнение, да сте на втора страница в резултатите от заявката не означава, че не се интересувате от публикуването на страхотно съдържание, което обслужва единствено интереса на читателя. Понякога това означава просто, че индустрията е силно конкурентна и е почти невъзможно да надхитриш конкурентите по човешки. Какво да правите тогава? В днешната статия на Дигитална агенция „Grow Easy“ ще ви представим най-пълния списък с техники за SEO оптимизация, които да ви помогнат да извървите тази допълнителна миля и най-накрая да видите резултатите в класирането, които винаги сте чакали.

Съвет #1: Използвайте кампаниите на Adwords, за да се вдъхновите от използването на ключови думи

Тъй като Keyword Planner не винаги предлага най-иновативните ключови думи, винаги е най-добре да погледнете през оградата и да видите как хората от вашия бранш популяризират своите продукти и/или услуги. Ясно е, че макар да плащат за тях, ключовите думи са много подходящи за целите, така че всичко, което трябва да направите, е да получите нова гледна точка за това, което изглежда се представя най-добре в SERP.

Ако си спомняте семантичните асоциации и дискусията за използването на синоними по-рано, причината, поради която тези дълги ключови думи изглежда работят, въпреки че не са непременно много по същество, е, че хората често търсят решения.

Достатъчно е да определите концепцията, която стои зад заявката за търсене, за да я асоциирате с всичко семантично свързано с нея. А ако ви липсват идеи, кампаниите в AdWords винаги са на разположение, за да ви подадат ръка.

Например, ако предположим, че сте собственик на блог за храна за котки, просто напишете „храна за котки“ в Google и ще намерите тези резултати:

  • Анализ на храната за котки
  • Оптимизиране на производството на храна за котки
  • получаване на безплатна храна
  • намиране на хранителен магазин в квартала

 

Всичко, което трябва да направите сега, е да включите тези новооткрити дълги ключови думи в по-нататъшните си публикации в блога на вашия уебсайт. Излишно е да казвам, че този SEO съвет е само допълващ, така че вероятно е най-добре да не разчитате само на този метод за вашите SEO начинания.

Съвет #2: Използвайте кураторско съдържание за създаване на задълбочени статии, които привличат

Преди всяка друга дискусия, публикуването на дублирано съдържание носи малка или никаква стойност за читателите, поради което не само Мат Катс го намира за безполезно, но и търсачката и всеки издател, който е зает със създаването на нещо по-добро за нуждите на читателите.

Курирането на съдържание започва от едно огромно предизвикателство – да се напише богата информация, без да се опростяват прекалено фактите. Отдайте дължимото на аудиторията си, като в същото време предлагате систематизирана информация, която е наистина лесна за достъп и приложима.

Съществуват различни начини, по които можете да курирате съдържание. Най-добрият начин е да издигнете на по-високо ниво съдържанието, което в момента съществува в мрежата по конкретната тема. Можете да намерите най-добрите източници с най-документирани примери и преди да напишете за всички тях по организиран начин, може би провеждането на собствен анализ би било чудесна идея.

Това, което е най-важно при курирането на съдържание, е да се опитате да трансформирате съдържанието, към което се обръщате, за разлика от това просто да го имитирате.

Съвет #3: Изпреварвайте играта, като разнообразявате профила си с връзки

Постоянните усилия да бъдете запомнящи се във вашия бранш може да са ви осигурили качествени връзки от няколко надеждни източника. Въпреки това, въпреки че не е препоръчително да съсредоточавате усилията си за SEO оптимизация върху търсачките, а върху това да бъдете полезни за читателя, има уловка.

Колкото по-разнообразни са (за предпочитане дълбоките) връзки, сочещи към вашето съдържание, толкова повече търсачката ще е склонна да вярва, че полагате усилия да поддържате естествен профил на уебсайта си.

Огромният обем връзки не означава нищо в сравнение със стабилния профил на връзките, идващи от авторитетни източници и – когато е възможно – разнообразен профил. Въпреки че е напълно нормално по-голямата част от връзките да идват само от един тип уебстраница, също така се препоръчва това да не е единственият източник на вашите обратни връзки. Стратегията ви може да се фокусира върху получаването на връзки само от един източник, но изключителността е признак за неестествен профил. Примерът по-долу показва добре приложена естествена стратегия.

Разнообразяването на профила ви за връзки обаче показва адаптивност, особено ако следва конкретна стратегия и не е направено случайно.

Съвет #4: Разнообразете класирането си с описания в Youtube

Факт е, че видеоклиповете от Youtube много често излизат в резултатите от търсенето на първа страница. И видео мамутът няма да загуби скоро своята популярност и влияние, което ме води до следния въпрос – защо да не превърнете този факт във ваше малко предимство?

Видеосъдържанието се радва на голяма популярност – и вие също можете да го направите. Класирането по ключови думи, когато става въпрос за него, не е толкова голяма трудност, колкото изглежда. При всяко качване на нов урок можете да актуализирате описанието на съдържанието му, което има значителен принос за успеха на класирането ви.

Малко след публикуването на видеоклипа, с по-малко от 6 хил. гледания, Брайън Дийн се класира на 4-то място при търсенето на „изграждане на връзки“ в Youtube. Може би си мислите, че 4-то място не е толкова добро представяне, но като се има предвид колко зряла е нишата на SEO оптимизацията и колко жестока е конкуренцията, този малък SEO съвет го е довел много далеч с малки ресурси и инвестиции.

Освен че сте популярни в Youtube, ако приемем, че общите SEO усилия на хората в тази ниша не са непременно насочени към видеоклиповете, добре описаната публикация в Youtube може да ви накара да се появите на първата страница на резултатите в Google. Не можете да очаквате, че това ще проработи мигновено, това е процес – но съотношението между инвестиции и резултати гласи, че тази стратегия е златна мина.

Съвет #5: Публикуване на богато на информация съдържание

Има повече от един критерий, който трябва да вземете предвид, преди да очертаете стратегията си за маркетинг на съдържанието. Един от пунктовете, които винаги сме намирали за решаващи, е да решим какъв обем информация да бъде достатъчно конкретен, за да бъде уместен, и достатъчно кратък, за да бъде четим.

Не е достатъчно да мислите за съдържанието като за комплекс от информация, който трябва да бъде прочетен за определен брой минути. Вместо това, ето някои валидни критерии, които правят една статия добра:

  • цел на съдържанието – в зависимост от информационната потребност, която задоволява, съдържанието ще трябва да приеме различни форми. Например нещо, свързано с новини, може лесно да бъде разгледано в кратка статия, докато един казус ще има за цел да обрисува задълбочена картина на цяла ситуация с нейните последствия;
  • сложността на темата – не би било справедливо да се подходи към нещо, което е свързано с много специфични знания, в статия от 1 хил. думи, защото тя няма да е достатъчно актуална и няма да успее да даде всички необходими обяснения;
  • доколко е компетентна основната ви аудитория – ориентираните към технологиите и знаещите хора няма да имат нужда от цял роман, за да разберат идеята за конкретна стратегия, която предлагате, например, докато начинаещите в дадена ниша винаги ще се възползват от всички обяснения, които сте готови да дадете;
  • дълбочината на съдържанието – изглежда, че всичко, което четем, е как всичко трябва да е задълбочено, за да има легитимна аудитория. Всъщност това невинаги е необходимо – в зависимост от вида на аудиторията, медиите, които подобряват процеса на комуникация, и т.н. съдържанието може да бъде по темата и сбито. Въпреки това, в случай че сте решили да напишете нещо съществено с чувствителна острота и адресирано само до определена ниша, не бива да бъдете експедитивни и повърхностни.

Макар че всички тези критерии са валидни и трябва да ги вземем предвид, преди да напишем дадено съдържание, вярно е също така, че – особено в блог – всяка статия с обем под 1500 думи ще се счита за твърде тънка за търсачките и специализираната аудитория, с изключение на статиите, свързани с новини веднъж годишно, които понякога могат да бъдат обобщени добре в 800 думи.

Съвет #6: Използвайте вътрешни връзки, за да разпространите авторитета на страницата си в целия сайт

Един от уроците, които всички научихме, когато навлязохме в индустрията за маркетинг на съдържанието, беше, че вътрешните връзки също могат да бъдат голямо предимство за нашия сайт. И въпреки че това е вярно, от съществено значение е също така да разберем процеса, чрез който можем да ги превърнем в инструмент, който помага за изграждането на йерархия в архитектурата на нашия уебсайт. Освен това ще трябва да следите представянето на всяка страница от вашия уебсайт, в случай че се налагат промени в стратегията. Например, ако някоя страница се представя по-добре от очакваното, може да помислите да я подсилите и чрез смислени дълбоки вътрешни връзки, за да й дадете тласък в класациите.

Текстовете на котвите са един от главните герои в тази история и начинът, по който ги използваме, понякога решава дали сме помогнали на нашата SEO оптимизация на страница или не. Нека бъдем излишни още веднъж – в интерес на Google е да предоставя релевантни резултати. Измамата на търсачките е нещо, което не само изглежда, че рядко работи, но и е кратковременно. Ето защо ще ви предложим политика без трикове – използвайте анкорните текстове по естествен начин, за да ги поддържате релевантни – точно както бихте направили, ако нямаше Голям брат, който да установява класирането ви.

Вторият главен герой в тази сложна история на вътрешните връзки са дълбоките връзки. Обикновено колкото по-контекстуално свързвате, толкова по-релевантна е тази вътрешна връзка. А това е добре не само за търсачката, но и за читателите. Поддържането на връзките в естествен вид дава на читателите положително и смислено преживяване. Съотнасяйте съдържанието към други подходящи статии по темата или – когато е необходимо – към тясно допълваща се тема, която допълва перспективата.

Съвет #7: Създаване на експертно обобщение за популяризиране на вашия блог

Ерата на интернет е контекстът, в който влиятелните личности имат какво да кажат – и изглежда, че те винаги предизвикват висок процент на реакция. Събирането им на едно и също място може да доведе до изключителни резултати. Помислете за това по следния начин – организирате събитие, например концерт. Ако заглавието е страхотна група, шансовете ви да съберете повече хора на събитието се увеличават. Ако обаче го превърнете във фестивал и съберете 7 групи, които са толкова популярни, колкото и заглавието, ще имате много повече участници в събитието си.

Разбира се, те няма да са точно 7 пъти повече от първоначалния брой участници – защото имат някакви общи интереси, което означава, че можете да добавите към броя на читателите само тези, които представляват конкретна разлика между един експерт и друг. Дори и при тези условия обаче резултатите могат да бъдат впечатляващи.

Следващият пример не прави изключение. Статия събира над 40 експерти, които да дадат мнението си за маркетинга на съдържанието, и лесно направи над 8 хил. споделяния.

Това е победа за автора на публикацията, който предизвика голям брой прегледи на страниците, като в същото време стана малко по-популярен, след като се свърза с експертите чрез достигане до тях по имейл. А също така е победа и за читателя, чийто интерес е уважен в тази публикация – дава конкретна, кратка и ценна информация за това как да развиете блога си.

Съвет #8: Създайте сайт, удобен за мобилни устройства, за да повишите класирането си

Една и съща ключова дума или тема се представя по различен начин в интернет и на мобилни устройства. Фактът, че популярността на мобилните търсения драстично нараства, защото – нека си признаем – настолните компютри са по-малко динамични от смартфоните, откъдето идва и нарастващото предпочитание към последната категория.

Макар че на теория това означава само, че имаме адаптивни механизми, които ни помагат да се справим с наводняващото количество информация, с което се сблъскваме всеки ден, за SEO специалистите това означава и нещо друго. Оптимизацията на сайт за мобилни устройства е ключов фактор за класиране на мобилни устройства, особено след като 72% от собствениците на смартфони смятат, че е по-вероятно да посетят даден уебсайт отново, ако той е удобен за мобилни устройства.

Потребителското изживяване става все по-важно, тъй като то е един от решаващите фактори за броя на трафика ви. И тъй като за търсачките е еднакво важно да осигурят задоволително изживяване, както и потребителите да имат такова, горната снимка на екрана е направена на теста за мобилна съвместимост на разработчиците на Google, още повече че това е един от факторите за класиране в алгоритъма на Google.

Съвет #9: Използване на инфографики за повишаване на видимостта

Краткостта често привлича аудиторията повече от всичко друго. Ето защо инфографиките, макар и визуално приятни, привличат хората чрез своята краткост, като осигуряват на уебсайта много по-голям процент на ангажираност в сравнение с обичайното съдържание.

Според инфографиката, публикувана от Neomam, 99% от сетивната информация се филтрира от мозъка ни поради пренапрежение, което означава, че само 1% от това, което ни се представя, всъщност получава подходящ шанс, докато 90% от информацията, с която влизаме в контакт, се обработва чрез визуални стимули.

И ако това, което си мислите в момента, е, че може би не искате да наемате дизайнер на пълен работен ден, за да свърши тази работа, не е необходимо да сте експерт в Illustrator, за да намерите безплатни уебсайтове, които ви позволяват да създавате свои собствени инфографики.
Един от тези вдъхновяващи източници е Canva, който предоставя чудесни оформления по подразбиране за инфографики.

Друго чудесно място, към което можете да се обърнете, когато трябва да персонализирате инфографско оформление, за да го направите подходящо за дизайна на сайта ви, е Easel.

Това не означава, че цялата ви информация трябва да се предава под формата на инфографики, но този съвет трябва да се вземе предвид предвид предвид по-голямата запомняемост на визуално предадената информация.

Съвет #10: Увеличете трафика, като актуализирате старото съдържание и го споделяте в социалните медии

Често не си заслужава да отделяте толкова много време за задълбочено документиране на дадено съдържание, само за да видите как то се губи в лавината от съдържание онлайн. Първите автори на съдържание, които са решили да актуализират вече документираното си съдържание, вместо да работят върху друга част от нулата, явно са били под същото впечатление, както и ние днес.

И това е полезно не само по отношение на трафика – макар че това е основното предимство около този SEO съвет – но и по отношение на изграждането на връзки. Вече сте работили, за да направите част от съдържанието достатъчно специфична, за да бъде релевантна на нишата и да получи качествени обратни връзки. Започнете оттук.

Вземете примера на Sugarrae по-долу. Актуализирането на старото съдържание, за да съответства на промените в алгоритъма на Google, е умен ход за всички в SEO бизнеса, особено тъй като може да доведе до значителен трафик с помощта на по-малки усилия, отколкото са необходими за написването на статия от нулата.

Голямото предимство е, че след като сте писали по темата, знаете колко заинтересовани са хората да четат за нея – което ви дава лост за актуализиране на съдържанието, което е донесло най-много трафик, когато е било публикувано за първи път. Разбира се, от само себе си се разбира, че съдържанието също ще трябва да бъде подходящо и актуално, като същевременно се съобразява с интересите на потребителя.

Съвет #11: Оптимизирайте уебсайта си за по-добро индексиране на страниците

Важна част от процеса на SEO оптимизация, въпреки че малцина говорят за нея, е стратегията на страницата. Причината, поради която към нея се подхожда толкова рядко, не се дължи на липсата на важност, а на факта, че тя е много по-лесна за изпълнение от стратегиите off-page, отчасти защото не включва никакви външни фактори.

При това положение използвайте подходящи заглавия и описания. Колкото по-лесно се четат те, толкова по-подходящи стават и за обхождащите машини. От съществено значение е процесът на именуване да взема предвид темата и структурата на съдържанието, както и посоката на темата. Структурата на URL адресите трябва да бъде ясна и да се използва постоянна връзка, за да бъде едновременно запомняща се от читателите и достъпна за обхождащите машини.

Описанията са това, което се показва в резултатите от търсенето – кратко резюме от 150 думи за съдържанието. Правилното рекламиране на страницата драстично увеличава шансовете за достъп до нея и за прочитане на колкото се може повече информация от нея.

Тъй като понякога форматирането е това, което продава съдържанието, от решаващо значение е също така то да бъде структурно ясно – всичко от кавички, подчертавания, удебеления и курсив може да допринесе за това читателите да прекарат повече време на вашия уебсайт – да не говорим за правилните заглавия и подзаглавия с атрибути H1, H2, H3 и т.н.

Изображенията са друг важен фактор и те също могат да бъдат оптимизирани. Като се започне от намаляването на размерите им, за да стане зареждането по-плавно, и се стигне до използването на ALT тагове за описване на съдържанието им, така че да е подходящо за обхождащия ги компютър – няма какво да се пропусне.

Например името на файла на изображението е от значение почти толкова, колкото и самото изображение – даването на описателно име, което помага на ботовете да разберат какво съдържа, увеличава шансовете му да се появи органично в резултатите на Google в раздела за изображения.

Съвет #12: Използвайте маркетинга на влиятелните личности, за да формулирате изявленията си за маркетинг на съдържанието

Значителна част от трафика идва от органични търсения – ето защо сме толкова внимателни към маркетинга си в търсачките. Например, да се получат 77 коментара за една публикация в блога е доста добро постижение, подкрепено от факта, че в статията са били споделени и включени експертни мнения.

Въпреки това би било наивно и контрапродуктивно да се пренебрегне значението на други фактори в тази много сложна формула на успеха, един от които е маркетингът на влиятелните личности.

Микрознаменитостите или, както ги наричат от маркетингова гледна точка, инфлуенсър маркетолозите са много популярни хора в своя микрониш, които представляват стандарт за качество и професионализъм. Насочването им към разпространение на вашето съдържание в социалните медии не само носи нов трафик, но и генерира имплицитен асоциативен механизъм, чрез който част от техния имиджов капитал се прехвърля към вас.

Истината е, че изхождайки от предпоставката, че нито един бизнес не може да оцелее онлайн без сериозна импликация на истории, маркетингът на инфлуенсърите може да бъде от голяма полза за засилване на вашите истории.

Няма нищо лесно в това да накараш инфлуенсър да пожелае да сподели мъдростта, която разпространявате в платформите на социалните медии – и това отчасти е така, защото в момента, в който той сподели или ретуитне нещо ваше, вие автоматично получавате огромно увеличение на доверието И той е наясно с това.

Въпреки това ключът към това да впечатлите инфлуенсърите дотолкова, че да споделят вашите истории, е да бъдете лични и да ги накарате да се свържат с вашите преживявания – покажете човешката страна, с която смятате, че те биха искали да бъдат свързани.

Съвет #13: Ангажирайте се с влиятелни личности, които наскоро са ви споменали в мрежата

Почти физически болезнено е да се опитвате да поддържате връзка с всички, които са ви споменали в мрежата – това изисква постоянно наблюдение и огромно количество време. Има обаче инструменти, с които можете да наблюдавате марката си, за да видите веднага кой говори за вас в мрежата в момента.

Въведете името на марката си и вижте какво се е случвало в мрежата, докато сте били заети с писането на страхотно съдържание – получете незабавна обратна връзка за това как се представяте и какво мислят хората в бранша за това, че отговаряте на техните конкурентни изисквания.

През последния месец имаше 34 споменавания на нашата марка – много от тях не съдържаха връзка към нашия сайт. Личното свързване с авторите на публикациите не само създава огромна възможност за създаване на контакти, но и представлява чудесна възможност за изграждане на връзки – особено защото всички ценят бързия професионалист.

Съвет #14: Направете мултимедията част от съдържанието си и увеличете ангажираността

Съществуват различни статистически данни в подкрепа на визуалния маркетинг, особено като част от общата тенденция за мултимедиен маркетинг. И макар че много маркетолози все още не са склонни да се поддават на тези тенденции, цифрите трябва поне да ни накарат да ги вземем под внимание:

Докато по принцип само 10% от информацията се запомня само след 3 дни от прочитането й в интернет, придружаването на съдържанието с изображение увеличава този брой до 65%, което прави стратегията за съдържание още по-ефективна, според тази статия;

Релевантните изображения увеличават броя на прегледите на дадено съдържание с 94%, както откриваме в тази публикация в блога на Kissmetrics;

Според прогноза на Syndacast 74% от целия уеб трафик – което е три четвърти! – ще идва от видеоклипове през 2017 г;

Съдържанието в инфографики се споделя и туитва 3 пъти повече в социалните медии в сравнение с класическото съдържание, според тази публикация в блога на Massplanner;

Публикациите във Facebook, които имат изображения, се представят 2,3 пъти по-добре от тези без изображения, както показва тази статия на Buzzsumo.

Не се страхувайте да бъдете смели, когато става въпрос за интегриране на видео – това може да ви отведе далеч. Когато този фалшив експеримент за скачане с безжичен бунджи се появи за първи път, само включването му в публикацията можеше да гарантира за хиляди прочитания. Визуализацията ангажира!

Въпреки това, като се има предвид, че визуалните средства трябва да са помощник на страхотното съдържание, винаги предлагаме висококачествени статии, преди да установите до каква степен ще използвате този съвет!

Съвет #15: Връзка навън – Използвайте авторитетни мнения, за да подкрепите твърденията си и да спечелите доверие

Това не е погрешно, освен ако не го правите погрешно. По принцип свързването с висок авторитет, дори с таг „rel=nofollow“, казва на обхождащата търсачка, че се интересувате най-вече от предоставянето на качествена информация от надеждни източници, като по този начин поддържате интереса на читателите на върха на вашия блогърски бизнес.

В тази връзка е много уместно да мислите за собствеността на домейна като за един от основните фактори за установяване на неговия авторитет (ако приемем, че не използвате някакъв инструмент, който да ви предоставя информация по този въпрос) – уебстраница .org например ще издаде от TLD, че покрива социален интерес, а не само търговски.

Нерядко практикуващите SEO оптимизация смятат, че най-важният източник на успех в класирането се крие в това да бъдат свързвани с високопроизводителни уебсайтове с добър авторитет. Въпреки това, макар че това е място, от което може да се започне, маркетинговата стратегия за търсачките винаги трябва да се задълбочава и да взема предвид всички микротехники на SEO. В края на краищата, именно допълнителната миля е тази, която прави разликата.

Заключение

Макар че съществуват стотици критерии, въз основа на които се изготвят алгоритмите за класиране на търсачките, най-добрият ключ към успеха е да се прави по малко от всичко, като винаги се държи сметка за най-добрия интерес на читателя.

Въпреки това изобщо не намекваме, че този списък с техники за SEO е всичко, което можете да направите, за да повишите ефективността на уебсайта си. И така, кое е онова, което ви прави толкова креативни и което бихте искали да споделите?

Вижте още от блога на Дигитална агенция Grow Easy:

Нови начини на търсене в Google

GOOGLE: ЛИНКОВЕТЕ ВЕЧЕ НЕ СА СИГНАЛ ЗА КЛАСИРАНЕ НА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСТА

GOOGLE АКТУАЛИЗИРА НАРЪЧНИКА СИ ЗА SEO ОТНОСНО СЪДЪРЖАНИЕТО, ГЕНЕРИРАНО С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *