Какво е off page оптимизация? Значение и предимства

нов 1, 2023SEO0 Komentara

В дигиталния маркетинг търсачки като Google, Bing и т.н. използват сложни алгоритми, за да определят класирането на вашия уебсайт на страниците с резултати от търсачките (SERP). Един от начините за увеличаване на трафика е чрез оптимизиране на уебсайта ви, което се основава основно на съдържанието на страницата и извън нея. В днешната статия на Grow Easy ще се фокусираме върху off page оптимизация и неговите процеси.

off page оптимизация

Това са темите, които ще бъдат разгледани в тази статия:

 1. Какво е SEO?
 2. Различни SEO техники
 3. Off page оптимизация
 4. Значение на off page оптимизацията
 5. Фактори извън страницата, свързани с връзки и несвързани с тях
 6. Обратни връзки
 7. On-page срещу Off-page SEO
 8. Предимства на SEO извън страницата

Нека да започнем!

Какво е SEO?

off page оптимизация

Оптимизацията за търсачки или просто SEO е процес на безплатно увеличаване на трафика към вашия уебсайт. За да го предам по по-добър начин, бих казал, че това е практика за увеличаване на количеството и качеството на трафика към вашия уебсайт чрез органични резултати от търсачките.

SEO увеличава шансовете на компаниите да растат и да процъфтяват. Това е така, защото органичният трафик е по-надежден и се получава без много инвестиции. Така че, ако искате да научите как работи SEO, вижте последното видео на Edureka за SEO. Нищо чудно, че On-Page SEO е много важно, но ако не се фокусирате върху Off-Page SEO, няма да можете да постигнете желаната цел.

Сега, след като разбрахте какво е SEO, нека продължим напред и да разгледаме различните видове SEO, налични на пазара.

Различни SEO техники | Off page оптимизация

Често хората се бъркат между видовете и техниките. Типовете включват SEO с черна шапка, SEO с бяла шапка и SEO със сива шапка. Сега техниките включват

 • SEO на страницата
 • SEO извън страницата
 • Техническо SEO

Нека разберем какви са те.

SEO на страницата

off page оптимизация

Е, On-Page SEO е практиката за оптимизиране на отделни уеб страници, за да се класират по-високо в SERP и да получават по-подходящ трафик от търсачките. Както подсказва името, той оптимизира съдържанието, което присъства на страницата.

Сега, какво според вас е съдържанието на една страница? Това не е нищо друго освен заглавни тагове, мета тагове, плътност на ключовите думи, URL и така нататък. Това не са нищо друго освен стратегиите, които следвате, за да спечелите повече трафик, като имате съдържание на страницата. Може би си мислите какво е толкова специалното в работата по съдържанието на страницата? Е, има.

Докато се фокусирате върху отделянето на повече внимание на съдържанието и начина, по който то е представено на зрителя, вие сте в сигурни ръце.

Продължавайки напред, нека научим какво е Off page оптимизация

Off page оптимизация

Off page оптимизация се занимава с действията, които се извършват извън вашия уебсайт, за да подобрят класирането ви в SERPs. Скорошно проучване също така посочва, че Off page оптимизацията представлява до 75% от добрата цифрова стратегия.

Има всичко общо с вашето социално присъствие, изграждане на връзки и много други, които всъщност не трябва да присъстват на страницата. Казано на неспециализирани термини, бих казал, че Off-Page SEO просто казва на Google или търсачките какво мисли аудиторията за вашия уебсайт.

Освен това често срещам хора, които казват, че оптимизирането извън страницата е просто изграждане на връзки. Но определено има още крила. Той има стратегически контрол върху начините да ви направи известни в интернет.

Много широко използвани елементи на Off-Page са:

 • Обратни връзки
 • Follow и non-follow
 • Anchor текст
 • Линкове
 • Relevantnost

След като вече знаете какво е Off page оптимизацията, нека видим защо е толкова важно.

Значение на Off page оптимизация

off page оптимизация

Алгоритмите на търсачките, факторите за класиране и тактиките непрекъснато се променят. Успоредно с това общото съгласие е, че надеждността, уместността и авторитетът, които ефективното SEO извън страницата може да си позволи, все още играе драстична роля в способността на тази страница да се класира.

Връзките са много важни, за да класирате уебсайта си в SERPs. Така че наличието на връзки (входящи, изходящи връзки) във вашия уебсайт може просто да увеличи шанса ви за класиране на първа страница в Google.

За да сте сигурни, че вашето съдържание се класира, трябва да има подходяща видимост на вашия уебсайт.

Често уебсайтовете не се класират поради Off page оптимизация. Това се дължи на липсата на изграждане на връзки, социални медии, видеоклипове, блогове и др.

Продължавайки напред, нека разберем различните фактори извън страницата, които влияят върху класирането на страницата.

Фактори извън страницата, свързани с връзки и несвързани с тях
Обратните връзки са сърцето на Off-Page SEO. Търсачки като Google, Bing и много други използват обратни връзки като определени индикации за доброкачествено съдържание. Обратните връзки също са най-критичната част от Off page оптимизацията.

За тази цел можете да използвате SEO инструменти.

Ahrefs е един такъв инструмент, който има инструмент за проверка на обратни връзки, който ви помага да разберете как да създавате обратни връзки и да ги обработвате.

Off page оптимизация, свързана с връзки

off page оптимизация

Когато казвам връзката, говоря за връзките, които присъстват на уеб страницата, свързвайки я с другия уебсайт. Ще говоря главно за три вида връзки.

 • Естествени връзки
 • Ръчно изградени връзки
 • Самосъздадени връзки

Основните фактори, които влияят върху тези връзки, са:

 • Популярността на свързващия сайт
 • Свежестта на връзката
 • Правилно използване на anchor тагове/текстове
 • Право на свързване на домейн и уебсайт
 • Изграждане на връзки

Един от най-ефективните и най-популярните начини за справяне със Off page оптимизацията е изграждането на връзки. Тук имаме понятието „гласове“, което помага при събирането на позицията в класирането на вашите конкуренти и вашата компания.

Има много начини, чрез които можете да включите връзки. Няколко забележителни са:

 • Блогове: Винаги можете да имате статии, сочещи към вашия уебсайт. Получаване на трафик от други носители като блогове за гости и т.н. Той също така ви помага да получите разпознаване в областта на дигиталния маркетинг и също така да се запознаете с текущите пазарни тенденции.
 • Връзка към коментар: Един от начините за постигане на по-голяма ангажираност на клиентите е чрез решаване на техните проблеми и правилното им насочване. Така че винаги имате възможност да свържете съдържанието си в секцията за коментари.
 • Разпространение на статии: Това е друг начин да получите повече трафик към уебсайта си. Content Marketing се занимава със създаване на видеоклипове и писане на блогове. Тези бизнес статии не са само съставени от фантастични думи, но съдържат и жаждата за получаване на повече трафик и потенциални клиенти. Трябва да можете да разпространявате съдържанието си правилно.

След това ще говорим за Anchor Text, който се използва за създаване на връзки извън страницата.

Anchor Text

Това е видим и кликващ текст в хипервръзката. Тези връзки са тези, които можете да намерите във всяка статия, когато те препращат към друга уеб страница. Често това е син и подчертан текст.

Пример:

<a href="https://groweasyltd.com/sr/"><grow easy ltd></a>

Тези Anchor текстове се използват от търсачките, за да покажат как отражението на това как аудиторията гледа на вашия уебсайт. „Котвата“ беше използвана в предишните HTML спецификации. Сега се използва като елемент „a“.

Off page оптимизация, несвързана с връзки

Тези фактори имат много по-голямо влияние върху вашия трафик в сравнение с тези, които имате без SEO или маркетинг в социалните медии. Това са няколко забележителни сред несвързаните с връзките SEO извън страницата.

 • Маркетинг в социалните медии
 • Гост блогове
 • Свързани и несвързани споменавания на марки
 • Инфлуенсър маркетинг

Забележка: Крайният резултат от всяка от дейностите на вашия уебсайт е по някакъв начин да създадете препратка към вашия сайт от другаде в мрежата, препратка към връзка, споменаване на вашата марка или уебсайт.

Сега, като се съсредоточим върху частта с препратките, нека видим какво е това.

Обратни връзки

Обратните връзки се наричат още входящи връзки или входящи връзки. Те се създават, когато един уебсайт има връзка към друг. Връзката към външен уебсайт се нарича обратна връзка.

Google и други големи търсачки смятат препратките за гласове за конкретна уеб страница. Това означава, че страницата с по-голям брой гласове ще се класира по-високо в SERPs.

Пример: Представете си, че харесвам публикация от X в Instagram. Споделям съответната публикация в моя профил и моите последователи ще кликнат върху публикацията, която споделих. Това всъщност ще създаде обратна връзка към публикацията от X, което означава, че тук не само ще включа публикацията от X, но и ще получа повече показвания и кликвания, защото споделих една от най-популярните публикации от X. Това е печеливша ситуация.

Защо се нуждаете от обратна връзка?

Обратните връзки са важни, за да сте сигурни, че аудиторията знае за вашия бизнес. Също. търсят хора, за да намерят други източници на информация по същите или свързани теми.

Как да получите обратна връзка?

 • Пишете много публикации за гости
 • Изградете добра обществена връзка
 • Помага за намаляване на счупените връзки

Забележка: За да проверите колко обратни връзки има уебсайтът ви, поставете домейна си в Site Explorer на Ahrefs или това е безплатната програма за проверка на обратни връзки.

On-Page срещу Off-Page SEO

Сравнявайки двете най-широко използвани SEO техники, отбелязах основните разлики между тях.

Сега, в последната част на тази статия, ще разгледаме ползите от използването на Off-Page SEO.

Предимства на Off page оптимизацията:

 • Повишава класирането: Това помага на вашия уебсайт да се класира по-високо в SERPs, което води до печелене на добър трафик.
 • Прекрасна експозиция: Колкото по-високо е класирането, толкова повече ще бъде трафикът поради броя на връзките, споменаванията в социалните медии и т.н.
 • Увеличаване на PageRank: Да накарате уебсайта си да се класира на първа страница в Google е доста предизвикателство, но като използвате Off-Page SEO, ще можете да научите за факторите за класиране. Този номер на ранг на страницата е между 0-10, което е важно според Google и се поставя на първата страница с резултати от търсенето.

С това стигаме до края на тази статия за „Какво е Off page оптимизация?“. Надявам се, че са ви ясни темите, които се обсъждат, и сте добавили стойност към познанията по дигитален маркетинг.

Още от блога на Дигитална агенция Grow Easy:

GOOGLE: ЛИНКОВЕТЕ ВЕЧЕ НЕ СА СИГНАЛ ЗА КЛАСИРАНЕ НА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСТА

GOOGLE АКТУАЛИЗИРА НАРЪЧНИКА СИ ЗА SEO ОТНОСНО СЪДЪРЖАНИЕТО, ГЕНЕРИРАНО С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *