10 често срещани SEO грешки, които да избягвате през 2024 г.

Apr 9, 2024SEO0 коментари

Уморихте ли се да създавате съдържание, което не се класира или преобразува? Проблемът може да е резултат от прост — и лесно избегнат — проблем със SEO на публикацията.

Като се има предвид, че над 67% от всички кликвания отиват към петте най-добри органични резултата от търсачката, високото класиране е от решаващо значение за успешното превръщане на вашите читатели в съдържанието.

Дори ако внедрите солидна стратегия за съдържание, често срещаните грешки в SEO (като дълги заглавни тагове или неоптимизирани URL охлузи) може да са това, което в крайна сметка ще попречи на вашето съдържание да достигне нови висоти в SERP.

Тук, в Grow Easy digital agency, не е изненада, когато клиент започне да се класира №1 след шест месеца. Що се отнася до проблемите с оптимизирането на търсачките, ние видяхме всичко и предлагаме тествани в индустрията решения, които генерират трайни резултати. Работили сме със десетки клиенти и ето най-често срещаните SEO грешки, които виждаме, когато пристигнат за първи път:

  1. Дублирано съдържание
  2. Пълнеж на ключови думи
  3. Липса на мобилна оптимизация
  4. Бавна скорост на сайта
  5. Дълги заглавни етикети
  6. Пропуснати възможности за свързване
  7. Общ закотвен текст
  8. Липса на локално SEO
  9. Забравихте да добавите алтернативен текст
  10. Неоптимизиран URL охлюв

1. Дублирано съдържание

Публикуването на подобно или идентично съдържание, което има за цел да задоволи едно и също потребителско намерение, може да обърка търсачките като Google и в крайна сметка да намали видимостта на вашата страница. Дублираното съдържание е особено опасно, ако оригиналното съдържание произлиза извън вашата организация. Алгоритъмът може да предпочете страницата, която е публикувана първа, актуализирана наскоро или най-добре отговаря на E-E-A-T протоколите.

Как да го поправите:

Използвайте канонични тагове, за да посочите оригиналната версия на съдържанието, консолидирайте подобно съдържание в една страница и гарантирайте, че всяка страница предлага уникална стойност за вашата аудитория.

SEO съвет: Ако имате сайт за електронна търговия с описания на продуктите, извлечени от производителите, пренапишете ги, за да бъдат оригинални, и обмислете добавянето на стойност към тях с полезна информация, като клиентски отзиви или препоръки.

2. Натрупване на ключови думи

Неестествените разположения на ключови думи също не остават незабелязани от търсачките. Алгоритъмът може да разглежда неудобното използване на ключова дума като опит за манипулиране на класирането в търсачките и съответно да ви санкционира. Читателите също могат да се хванат за неорганичната реторика, което води до по-малко време за проучване на вашия сайт или слизане по фунията.

Как да го поправите:

Проведете задълбочено проучване на ключовите думи, за да откриете ключови думи с дълга опашка, съседни на основния термин, за който вашата страница се опитва да се класира. Изберете шепа от най-подходящите дълги опашки, като държите на първо място атрибути като обем на търсене и трудност с ключови думи и ги поръсете в копието не повече от два или три пъти всеки.

SEO съвет: Когато пишете публикация в блог, поставете целевата си ключова дума в заглавието, въведението и заключението и я поставете само там, където звучи най-естествено в останалата част от текста.

3. Липса на мобилна оптимизация

Една от най-големите SEO грешки е забравянето, че потребителите често консумират вашето съдържание на своите мобилни устройства. За да поддържате първокласно потребителско изживяване, по-важно от всякога е вашето съдържание да е лесно достъпно във всеки формат. Въпреки че може да е необходимо повече мазнина, за да създадете безпроблемен преход от настолен компютър към мобилно устройство, класирането ви ще ви благодари за това.

Как да го поправите:

Следвайте най-добрите практики за дизайн на блогове, като интегрирате адаптивен уеб дизайн в оформлението на вашия блог. Този подход може да намали времето, необходимо за ръчно настройване на вашия сайт към спецификациите на мобилни устройства като таблети и смартфони. Опитна агенция с първокласни услуги за уеб дизайн също може да ви помогне.

SEO съвет: Създавайте удобни за мобилни устройства версии на интерактивно съдържание и дизайнерски активи, така че да се четат добре на по-малки екрани и да са еднакво приятни в портретен режим.

4. Бавна скорост на сайта

Помислете за разочарованието, което изпитвате, докато чакате страницата да се зареди. Сега си представете потенциален клиент да се чувства по същия начин относно бавната ви скорост на сайта. Когато вашият уебсайт се зарежда твърде дълго, е по-вероятно потребителите да изоставят страницата, което води до по-високи нива на отпадане и намалени реализации.

Как да го поправите:

Помислете какво може да допринася за бавното време за зареждане на вашия уебсайт. Потенциалните решения включват смекчаване на CSS и JavaScript файлове, активиране на кеширане на браузъра и смяна на хостове на уебсайтове. Ако се мъчите да идентифицирате първопричината за грешки в SEO като тази, организирайте техническа консултация за SEO, за да определите проблема.

SEO съвет: Ако страницата на вашия блог включва твърде много визуални елементи, компресирайте големи файлове с изображения, за да намалите размера им и да подобрите времето за зареждане на страницата.

5. Дълги етикети за заглавия

Да се научите как да напишете кратък заглавен етикет е едновременно изкуство и наука. Твърде дългите етикети за заглавия могат да бъдат отрязани в резултатите от търсенето, намалявайки ефективността им при предаването на уместността на вашето съдържание на потребителя. Също така е добра идея да включите името на вашия бизнес или уебсайт в заглавния таг, за да повишите осведомеността за марката.

Как да го поправите:

Поддържайте етикетите за заглавия кратки (около 50-60 знака), докато точно описвате съдържанието и включвате подходящи ключови думи. Решете дали вашите тагове ще бъдат в главни букви на заглавието или в главни букви на изреченията и запазете съответствие с форматирането.

SEO съвет: Вместо „Най-добрите маратонки за тренировки по маратон – най-добри избори за сериозни бегачи“, включете името на вашата марка и го съкратете на „Най-добри избори: най-добрите маратонки за бягане“.

6. Пропуснати възможности за свързване

Друг един от най-често срещаните SEO проблеми е невключването на цялостна, органична стратегия за изграждане на връзки. Вътрешното свързване сигнализира на Google, че публикувате важни страници на сайта и може да му помогне да се класира по-бързо.

Пренебрегването на вътрешни и външни връзки може да ограничи способността на роботите на търсачките да откриват и индексират вашето съдържание, намалявайки цялостния авторитет на уебсайта ви.

Как да го поправите:

Включете подходящи вътрешни връзки към други страници на вашия уебсайт и външни връзки към уважавани източници, когато е подходящо. Наемането на квалифицирани създатели на връзки е безупречен начин да разширите своя профил на обратна връзка. Насърчаването на пасивното изграждане на връзки също е възможно чрез приоритизиране на стратегиите за споделяне по време на фазата на създаване на съдържание.

SEO съвет: В публикация в блог за тенденциите във финтех приложенията направете вътрешна връзка към статии, обсъждащи финанси, технологии и скорошни иновации в разработката на приложения.

7. Общ закотвен текст

Не позволявайте на SEO проблеми като скучен anchor текст да ви попречат да се класирате. Използването на общ анкор текст като „щракнете тук“ или „прочетете повече“ вместо описателен, богат на ключови думи анкор текст, който генерира органични връзки, може да намали SEO стойността на връзката.

Как да го поправите:

Помислете за намерението зад страницата, към която се свързвате, и позволете това да определи котвения текст. Използвайте описателен текст, който осигурява по-задълбочено разбиране на темата на статията и, ако е възможно, включва подходящи ключови думи.

SEO съвет: Вместо обикновен анкорен текст като „съвети за уебсайтове“, опитайте нещо по-описателно като „действени съвети за SEO“.

8. Липса на локално SEO

Ако провеждате SEO кампании за стартиращи фирми или малки фирми, наложително е да се възползвате от предимствата на локализираните SEO услуги, за да подобрите разпознаването на марката и видимостта в общността, която обслужвате. Пропускането на тази стъпка означава, че вашата целева аудитория може да не знае кой сте, как можете да разрешите проблема им или къде могат да получат достъп до вашите услуги.

Как да го поправите:

Включете специфични за местоположението ключови думи в заглавията на страниците, мета описанията и съдържанието, за да насочите локални заявки за търсене. Насърчавайте отзивите на клиентите и добавете името на вашата марка в подходящи директории като Google Maps.

SEO съвет: Вместо да цитирате бизнеса си като „добро място за нощувка и закуска“ на уебсайта си, опитайте „Най-добрият пансион със закуска в Атланта“ и споменете близостта си до местната ботаническа градина и летище.

9. Забравяне да добавите алтернативен текст

Една от най-честите SEO грешки, които трябва да избягвате, е да забравите да добавите алтернативен текст към изображения на вашата страница. Търсачките не само могат да обхождат алтернативен текст, но също така служи като средство за увеличаване на достъпността на вашето съдържание за потребители, които се нуждаят от услуга за преобразуване на текст в говор, за да навигират в мрежата.

Как да го поправите:

Осигурете описателен алтернативен текст за изображения, който точно описва тяхното съдържание и включва ключови думи с дълга опашка, където е подходящо. Чудесен начин да гарантирате, че алтернативният текст винаги е на първо място, е да си партнирате с агенция, която дава приоритет на опита на всички потребители във вашата стратегия за съдържание.

Съвет за SEO: За изображение на червен велосипед използвайте алтернативен текст като „Човек кара червен велосипед в слънчев ден, карайки по селски път“.

10. Неоптимизиран URL slug

Последният от най-често срещаните технически проблеми при SEO се крие пред очите. URL slug е последната част от URL и служи като адрес за конкретна страница. Използването на дълги, неясни или неописателни slug-ове може да обърка потребителите и търсачките – което прави по-трудно разбирането на уместността на съдържанието при определяне на ранговете.

Как да го поправите:

Създайте кратки, но описателни охлюви. В идеалния случай вашият URL охлюв ще бъде същият като вашата целева ключова дума, така че търсачката да може бързо да разбере за какво се опитва да се класира страницата.

SEO съвет: Вместо URL като „website.com/p=123“, опитайте „website.com/blog/seo/seo-best-practices“ за страница със съвети за SEO.

Още от блога на GrowEasy:

GOOGLE: ЛИНКОВЕТЕ ВЕЧЕ НЕ СА СИГНАЛ ЗА КЛАСИРАНЕ НА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСТА

GOOGLE АКТУАЛИЗИРА НАРЪЧНИКА СИ ЗА SEO ОТНОСНО СЪДЪРЖАНИЕТО, ГЕНЕРИРАНО С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

0 коментара

Submit a comment

Your email address will not be published. Задължителните полета са отбелязани с *