Проучване показва, че Google все още е най-популярната търсачка за Gen Z

Apr 25, 2024Business0 коментари

Google все още доминира в навиците за търсене на поколението Z въпреки нарастващото използване на социални медии; това показва проучване.

ВИЖТЕ

  • Google продължава да бъде водещата отправна точка за търсене в интернет, дори сред поколението Z.
  • Социалните медийни платформи като TikTok набират все по-голяма популярност, но остават далеч зад Google.
  • Навиците за търсене се развиват, създавайки предизвикателства и възможности за технологичните гиганти

Неотдавнашен доклад показва, че макар Gen Z все по-често да се обръща към платформите на социалните медии за търсене на информация, Google остава основната отправна точка за значителна част от тази възрастова група.

Данните, публикувани от Axios, показват, че 46% от потребителите на интернет на възраст 18-24 години започват своите онлайн запитвания в Google, в сравнение с 58% от тези на възраст 25-39 години.

Това предполага промяна в навиците за търсене между поколението Z и милениалите, които са навършили пълнолетие по време на възхода на Google.

Цифрите обаче показват също, че отдръпването от традиционните търсачки може да не е толкова драматично, колкото някои предполагат.

Само 21% от потребителите от поколението Z започват търсенето си в TikTok, а 5% – в YouTube.

Настоящият пейзаж на търсенията в интернет

Въпреки предполагаемата конкуренция от страна на платформите на социалните медии, Google остава лидер на пазара на търсачките.

МериЛий Блис, главен директор по съдържанието на YPulse, казва пред Axios:

„Google все още е на първо място по първоначални търсения, следвана от ТикТок и YouTube.“

Това затвърждава идеята, че традиционните търсачки остават в основата на събирането на информация, докато моделите на използване се променят.

Предизвикателства и адаптация

Google предприе стъпки, за да се адаптира към променящите се предпочитания на потребителите, като разшири своя инструмент Search Generative Experience (SGE), задвижван от изкуствен интелект, и подчерта резултатите от форумни уебсайтове като Reddit.

Компанията съобщава, че хората на възраст от 18 до 24 години са дали най-висока оценка на удовлетвореността от резултатите от търсенето с изкуствен интелект.

Въпреки тези усилия някои потребители изразяват недоволство от качеството на резултатите от търсенето на Google.

Неотдавнашно проучване на изследователи от Германия установи, че нискокачествените резултати често са добре оптимизирани, за да се появяват високо в класацията на Google, особено при търсене на продукти.

В перспектива

Навиците за използване на интернет непрекъснато се променят. В сравнение с по-възрастните поколения, начинът на търсене на информация онлайн от поколението Z вероятно ще продължи да се развива.

Въпреки че социалните медии стават все по-голяма част от начина, по който хората търсят, традиционните търсачки като Google все още доминират.

Борбата между нововъзникващите и традиционните платформи ще определи начина, по който по-младите поколения търсят информация в интернет.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

В контекста на SEO и онлайн маркетинга, какви са последиците от промените в навиците за търсене на поколението Z?

Данните за навиците за търсене на Поколението Z имат няколко последствия за стратегиите за SEO и онлайн маркетинг:

  • Маркетолозите трябва да обмислят разнообразяване на тактиките си за SEO. Те не трябва да разчитат единствено на традиционните търсачки, а да обмислят и оптимизация за вертикални видео платформи.
  • Разбирането, че по-младата аудитория може да започне своето търсене на продукти или информация в платформи като TikTok, означава, че на маркетолозите може да се наложи да разработят уникални стратегии за достигане до тях.
  • За да запазите видимостта си онлайн, обмислете възможността да наблюдавате и да се адаптирате към предпочитанията на поколението Z, тъй като техните нива на удовлетвореност могат да бъдат водещи при бъдещите корекции на алгоритмите.

Вижте още от блога на Дигитална агенция Grow Easy:

Нови начини на търсене в Google

GOOGLE: ЛИНКОВЕТЕ ВЕЧЕ НЕ СА СИГНАЛ ЗА КЛАСИРАНЕ НА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСТА

GOOGLE АКТУАЛИЗИРА НАРЪЧНИКА СИ ЗА SEO ОТНОСНО СЪДЪРЖАНИЕТО, ГЕНЕРИРАНО С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

0 коментара

Submit a comment

Your email address will not be published. Задължителните полета са отбелязани с *