Афилиейт маркетинг – как се прави и как не се прави

ян. 9, 2023Бизнес0 коментари

Въпреки че възможността за афилиейт маркетинг звучи като лесен начин за печелене на пари онлайн, има много източници, които представят афилиейт маркетинга като нещо напълно погрешно. В следствие на това, хората добиват грешна представа какво точно представлява тази дисциплина на дигиталния маркетинг и как работи.

С афилиейт маркетинг можете да генерирате приходи от вашия уебсайт, блог или mailing списък. Вие препращате посетители към целева страница на рекламодател и получавате комисионна за всяка продажба или потенциален клиент. Звучи просто, нали така? Но всъщност съвсем не е такова!

В тази статия ще споделя с вас 10 съвета за това какво трябва и какво не трябва да правите, за да постигнете успех с афилиейт маркетинг. И така, да започваме!

Афилиейт маркетинг ДА: рекламиране на познат продукт

Като страна в афилиейт маркетинг или партньорски маркетинг отношения, имате възможност да изберете продукт, който искате да рекламирате. Поради това е препоръчително да рекламирате само продукти, които познавате и с които имате опит. Освен това е много лесно да пишете по тема, която ви интересува. А и можете да дадете много по-добри съвети и да отговорите на всякакви въпроси на читателите, които посещават вашето онлайн пространство.

Ако посетителите ви приемат като експерт в областта, е много по-вероятно да закупят продукт. По този начин и вие ще изградите добри и успешни партньорски отношения с компанията рекламодател, която се е свързала с вас. 

 

Афилиейт маркетинг ДА: добър призив за действие

Когато читателят разглежда вашия уебсайт или бюлетин, е време да го убедите да кликне върху рекламата на рекламодател. Идеята е да съблазните посетителя си с атрактивен бутон или връзка.

Този така наречен призив за действие трябва да бъде ясно видим за всеки посетител с един поглед. Можете да направите това, като работите с напълно различен цвят от тези на останалото съдържание. Често се използват бутони с ярко оранжев или зелен цвят.

 

 

Посланието във вашия призив за действие също е много важно. Трябва да е привлекателно за посетителя, за да кликне върху него. Текстът трябва да призовава посетителя да предприеме действие, съвсем буквално. Думи като „кликни тук“ или „изпрати“ вече не са достатъчни.

Няколко примера за добра тема на подканваща фраза включват:

  • „Поискайте безплатна оферта“
  • „Намери хидратиращ крем под 20 лв.“
  • „Разгледай отстъпките“
  • „Опитайте 1 месец безплатно сега!“

 

Афилиейт маркетинг ДА: избор на кампания с голямо покритие

Генерирането на много приходи от посетителите ви може да е ефективно начинание, главно поради избора на правилните кампании. Изкушаващо е да изберете кампания с най-висока комисионна. Но въпросът е дали тази кампания също така се конвертира добре. Партньорските мрежи често предоставят представа за кампаниите с най-добра реализация, но статистиката често е подвеждаща.

Можете да измерите коя кампания ще постигне най-високата „eCPC“ (ефективна цена на клик). Това е показател, използван от няколко големи афилиейт маркетинг мрежи. Шансовете са, че кампания с по-ниска комисионна на клик в крайна сметка ще доведе до по-високи приходи. Следователно винаги е важно да измервате и оптимизирате реализациите.

Афилиейт маркетинг ДА: преговори

Ако забележите, че определена реклама или кампания върви добре, не се колебайте да се свържете с вашите рекламодатели. Има място за по-добри приходи, които можете да спечелите с вашите комисионни чрез ефективни преговори. Така че, ако донесете много потенциални клиенти или продажби на рекламодател, той често е готов да увеличи донякъде процента на вашата комисионна.

 

Афилиейт маркетинг ДА: организация

Много е важно да следите кампаниите си. Ето защо наличието на софтуер за афилиейт маркетинг е толкова важно. Наличието на ясна и подредена визуализация на вашите кампании, ефективност, статистика, брой посетители и фактури ви позволява постоянно да оптимизирате кампанията си и да увеличавате възвръщаемостта на инвестициите.

 

Афилиейт маркетинг НЕ: промоция на колко продукта едновременно

Всеки ден виждаме уебсайтове с десет или повече афилиейт реклами на страница. Читателят на вашия блог или бюлетин лесно се разсейва. Когато препоръчате твърде много различни продукти, посетителят се дразни от пренаситената с реклами страница и може да я напусне бързо.

Това е често срещана грешка, допускана от хората, които се занимават с афилиейт маркетинг, която води до разочароващи резултати. Затова изберете да рекламирате една кампания и се уверете, че съдържанието на страницата й съответства. Като поддържате фокуса върху вашата целева страница или бюлетин с една единствена кампания, ще видите, че генерирате повече кликвания и постигате по-добри резултати.

 

Афилиейт маркетинг НЕ: неправилно таргетирана аудитория

Винаги обмисляйте коя целева аудитория посещава вашия уебсайт. Опитайте се да се поставите на мястото на тази таргетирана група и изберете кампания, която отговаря на техните нужди. Изберете кампания за целева страница или бюлетин, който е пряко свързан с темата.

Това ви дава най-голям шанс посетителите наистина да закупят нещо. Ако не виждате възможност за директна реклама по темата, помислете как бихте могли да бъдете полезни на вашата целева аудитория в момента. Помислете за възрастта, пола, но и кое време на годината или кой празник предстои. Винаги има продукт или услуга, които вашата целева група потенциално би искала да купи.

Изборът на реклама на случаен принцип, защото случайно има висока комисионна, е абсолютно лоша идея.

Афилиейт маркетинг НЕ: кликбейт съдържание

Много голямо не в партньорския маркетинг е предоставянето на неправилна информация, за да кликнат посетителите на всяка цена. Класически пример е услуга, която се популяризира като „безплатна“, докато след като посетителят се е регистрирал, изведнъж изисква от него плащане. Или се предлагат кодове за отстъпка, но след кликване те са неактивни.

Всичко това се прави само с една цел – да накара посетителя да кликне върху партньорската връзка възможно най-бързо. Въпреки че е хубаво, ако знаете как да генерирате много кликвания („примамки за кликвания“), това абсолютно не е начина, по който трябва да се прави афилиейт маркетинг. Рекламодателят няма да се зарадва на невярна рекламна информация за неговия продукт, а посетителят е объркан и ще остане разочарован.

Афилиейт маркетинг НЕ: нереалистични очаквания

Когато става въпрос за партньорски маркетинг, терминът „пасивен доход“ често се използва, сякаш тези думи са синоними. Следователно блогърите или собствениците на уебсайтове, които стартират с партньорски маркетинг, често имат много високи очаквания. Много хора очакват да генерират пълен доход от добре направени кампании за нула време, докато не правят нищо. За съжаление, това не работи така.

Изисква се много търпение, за да създадете добър партньорски уебсайт и да тествате до голяма степен кампании. Не поставяйте нереалистични очаквания и не разчитайте просто да станете богати и да генерирате пасивен доход, особено ако тепърва започвате.

 

Афилиейт маркетинг НЕ: нарушаване на правилата

Връзката между вас и рекламодателя е много важна. Ето защо е важно да се придържате към правилата на кампанията, за да сте сигурни, че можете да продължите да работите с този рекламодател и да не нарушавате Общите условия на рекламодателя.

 

Надяваме се, че горните 10 съвета могат да ви помогнат и ще ги имате предвид, за да постигнете добри резултати в сферата на партньорски маркетинг. Не забравяйте да изберете правилно подходящи партньорски кампании и да избягвате често срещани грешки. 

 

 

 

 

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *