Вече 2 десетилетия Google предоставят търсачка, която е достъпна за всички. Компанията всяка година вдига летвата с иновации в търсенето като търсене с глас и търсене с помощта на камерата на вашето мобилно устройство.

 

Google наскоро обявиха и че тестват интеграцията на изкуствен интелект в резултатите на търсачката, което ще отвори вратата за по-естествен начин на търсене. Като това ще позволи на потребителя директно да зададе своите въпроси и да получи отговор, който е компилиран от съдържанието в мрежата, което Google мисли за достоверно по системата О-Е-А-Н (E-E-A-T).

В тази статия на GrowEasy ще разгледаме основните иновации в търсенето, които Google е интегрирал или ще интегрира тази година като основен ъпдейт. Той, щекойто да  допринесе за актуализацията на алгоритъма през март и ще прдотврати досадния за предотвратяване на “спам”а в резултатите на търсачката.

 

Ограждане (или подчертаване, или задраскване) за търсене

Идеята на Google с този нов метод на търсене е, че улеснява потребителите, които искат да потърсят нещо, което са видяели в някое приложение извън търсачката (например YouTube, Instagram, Facebook и т.н.) без да ги отделя от самото приложение. Което съответно изключва нуждата от това потребителят да трябва да прекъсне преживяването си в приложението, в което е, за да потърси в търсачката.

 

Ето едно много полезно приложение на функцията:

Виждате продукт и проявявате голям интерес. Тук, вместо да се чудите как да го опишете с кл.думи или по “традиционния” начин за търсене на конкретния онлайн магазин, ограждате с пръст и 

Полезни приложения на тази функция са моментите, когато виждате някой продукт, към който проявявате интерес и вместо да трябва да влизате в търсачката и да се чудите какво да напишете, за да ви излезе онлайн магазина, който продава товам което сте видели, директно ограцждате и Google намира това, което търсите.

 

Google ще продължава да препоръчва и реклами от Google Ads в този вид търсения, произлизащи от ограждане.

 

За жалост засега тази функция е достъпна само за телефоните: Pixel 8, Pixel 8 Pro и новият Samsung Galaxy S24.

 

Можете да видите демо на тази функция в клип предоставен от Google тук.

 

Насочи камерата си и получи отговор

Нещо, което не е ново за Google е това да получавате резултати от търсения със снимка.

 

За да се възползвате от тази нестандартна функция, която въпреки че съществува от много време, още набира популярност трябва да отворите приложението Google Chrome във вашия Android. След това изберете нов прозорец и в търсачката трябва да виждате иконока на камера.

 

Ако вместо да започнете да пишете в търсачката, кликнете върху тази камера, ще ви се отвори напълно нов прозорец. В момента виждате Google Обектив, където можете да изберете между това да използвате камерата си или вече сниман файл, за да търсите в търсачката.

 

Допълнително на това можете да сканирате текста от вашата снимка и директно да го потърсите като обикновено търсене в Google  с бутона “Домашна работа” или да го преведете с Google Преводач с бутона “Превод”

 

Комбинирано търсене

Функция на търсенето в Google, която повечето хора не знаят, че изобщо съществува, е комбинираното търсене. К, а именно когато използваш търсенето на снимка и добавиш ключова дума, която да повлияе на резултатите, които излизат от това търсене.

 

Например, видял си обувки, които са ти харесали, използваш и решаваш да ги потърсиш в Google, за да разбереш тяхната цена. Отваряш Google Обектив и търсиш обувките със снимка, която си направил току-що. Разглеждаш опциите и осъзнаваш, че тези обувки, ако са в черен цвят само че в черно,ще са нещо, което с удоволствие би закупил. Единственото, което трябва да направиш е да напишеш ключовата дума “черно” в търсачката до снимката и вече ще ти излязат резултати на същата обувка, само че в черен цвят.

 

Недостатъците на комбинираното търсене и на търсенето със снимка

Търсенето със снимки и допълнителни ключови думи на пръв поглед е много полезно, докато не го изпробвахме на практика.

 

Това, което ни впечатли беше как алгуритъмът на Google разпозна напълно случайните подбрани от нас предмети и намери релеванти резултати за повечето търсения. 

 

Но това, което го затрудни беше, когато снимките бяха направени в “лоши” условия. Например, когато светлината не ебеше достатъчна за качествена снимка, цвета на предмета се размазваше и тогава Google ни препоръчваше съвсем различни предмети, които обаче си пасваха по форма със снимания от нас. Което показва, че алгоритъмът дава всичко от себе си да изкара релевантни резултати дори с “не толкова лесни за тълкуване данни”.

Друг недостатък, който забелязахме напълно случайно е, че предмети без много изявени цветове и релеф работеха много добре с Google Обектив. Н, но когато добавихме към ключова дума към някои от тях, резултатите бяха доста объркани.

 

Например, когато снимахме калъф за очила, който не изпъкваше с почти никакви черти, които биха улеснили алгоритъмът, Google успя да намери напълно същия калъф, но когато се пробвахме да потърсим същата снимка с ключова дума “червен”, като очаквахме да видим червен калъф, Google ни препоръча нещо съвсем различно. Това, което видяхме на първа страница беше червен ICOS, който между другото изключително напомняше на формата на калъфа.

 

Комбинираното търсене е страхотна технология, която обаче НЕ трябва да не се взима за чиста монета. Нашият съвет е да се възползвате от функционалността, защото все пак тя може много да улесни ежедневните ви задачи. Но все пак не се доверявайте напълно  на тези търсения напълно.

 

Какво да очакваме в търсачката

Google представя най-новата си технология, която позволява на потребителя да задава директни въпроси свързани със снимката, която търси в търсачката и да може да получи отговор от ИИ в своето търсене.

 

Google предложи за пример следната ситуация. Разглеждате предмети в гаражна разпродажба и виждате ролева игра, която е оставена на масата без кутия или правила. Изваждате Google Обектив, правите снимка и той веднага ви казва правилата на играта, как да спечелите и къде може да си я закупите.

 

Амбициите на Google за интеграцията на изкуствения интелект в резултатите от търсенето може да променят изцяло начина, по който търсим информация в интернет. Но дали ще се справят с предизвикателства като висока цена за поддръжката на многото заявки към изкуствения интелект или недостатъчно количество данни за качествено обучение? Можем само да предполагаме, но засега подобна интеграция е прекалено голям риск за компанията.

 

Още от блога на GrowEasy:

ПОДОБРЕНИЕ НА РЕКЛАМНА КАМПАНИЯ ЗА GOOGLE

АЛТ ТЕКСТ – ФАКТОР ЛИ Е ЗА КЛАСИРАНЕ?

GOOGLE: ЛИНКОВЕТЕ ВЕЧЕ НЕ СА СИГНАЛ ЗА КЛАСИРАНЕ НА ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСТА

GOOGLE АКТУАЛИЗИРА НАРЪЧНИКА СИ ЗА SEO ОТНОСНО СЪДЪРЖАНИЕТО, ГЕНЕРИРАНО С ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ