Google актуализира наръчника си за SEO относно съдържанието, генерирано с изкуствен интелект

окт. 2, 2023AI, SEO0 коментари

Google се отказа от понятието „съдържание, написано от хора“ и сега казва, че търси качествено съдържание – без значение как е генерирано.

Google отдавна проповядва идеята за „съдържание, написано от хора за хора“. Но в скорошна актуализация гигантът тихо пренаписва собствените си правила, признавайки възхода на изкуствения интелект.

В последната итерация на „Актуализация на полезното съдържание“ на търсачката Google фразата „написано от хора“ е заменена с изявлението, че Google постоянно следи „съдържанието, създадено за хора“, за да класира сайтовете в своята търсачка. 

Новата формулировка показва, че Google признава изкуствения интелект като инструмент, на който се разчита в голяма степен при създаването на съдържание. Но вместо просто да се фокусира върху разграничаването на съдържанието, създадено от ИИ, от това, създадено от хора, водещата търсачка иска да подчертае ценното съдържание, което е от полза за потребителите. Независимо от това дали са го създали хора или машини.

Междувременно Google инвестира в ИИ във всички свои продукти, включително в услуга за генериране на новини, задвижвана от ИИ, заедно със собствения си чатбот с Бард и нови експериментални функции за търсене. Актуализирането на насоките е в съответствие и със стратегическата цели на компанията.

Лидерът в търсенето продължава да се стреми да възнаграждава оригиналното, полезно и човешко съдържание, което предоставя стойност на потребителите.

Да правим SEO или да не правим SEO?

Последиците са ясни: повтарящото се или нискокачествено съдържание с изкуствен интелект все още може да навреди на SEO, дори и с напредването на технологията. 

Копирайтърите и редакторите все още трябва да играят активна роля в процеса на създаване на съдържание. Липсата на човешко участие е рискована, защото моделите на ИИ имат склонност да халюцинират. Някои от грешките може да са смешни или обидни, но някои от тях могат да струват милиони и дори да застрашат живота на хората.

SEO, или оптимизация за търсачки, се отнася до стратегии, насочени към подобряване на класирането на даден уебсайт в търсачки като Google. По-високото класиране води до по-голяма видимост и трафик. Експертите по SEO отдавна се опитват да „победят“ алгоритмите за търсене, като оптимизират съдържанието така, че да съответства на алгоритъма на Google.

Изглежда, че Google наказва използването на изкуствен интелект за просто обобщаване или перифразиране на съдържание и има свои собствени начини за откриване на съдържание, генерирано от изкуствен интелект.

Google актуализира наръчника си за SEO относно съдържанието, генерирано с изкуствен интелект

Как Google открива съдържание генерирано с ИИ

„Този процес на класифициране е изцяло автоматизиран, като се използва модел за машинно обучение“. казва Google, което означава, че използва ИИ, за да различава доброто от лошото съдържание.

Част от предизвикателството обаче е, че откриването на съдържание, генерирано от ИИ, често разчита на неточни инструменти. Самата компания OpenAI наскоро премахна своя собствен класификатор на ИИ, признавайки неговата неточност. 

Откриването на ИИ е трудно, защото моделите всъщност са обучени да „изглеждат“ като хора, така че конфронтацията между създателите на съдържание и разграничителите на съдържание никога няма да приключи, защото моделите на ИИ само стават по-мощни и по-точни с течение на времето.

Освен това обучението на ИИ с генерирано от ИИ съдържание може да доведе до срив на модела.

Google казва, че не се опитва да възпроизвежда данни, генерирани от ИИ, а по-скоро да ги идентифицира и да възнаграждава съответно съдържанието, написано от човек. Този подход по-скоро прилича на обучение на специализиран дискриминатор на ИИ, при който един модел на ИИ се опитва да създаде нещо, което изглежда естествено, а друг модел се опитва да различи дали творението е естествено или изкуствено. Този процес вече се използва в генеративните противникови мрежи (GAN).

Стандартите ще продължат да се развиват с разпространението на ИИ. Засега изглежда, че Google се фокусира върху качеството на съдържанието, а не върху отделянето на човешкия принос от този, създаден с помощта на машини.

Прочетете още:

Планиране на пътя на потребителя за успех в SEO и маркетинга

ОТКЛЮЧВАНЕ НА КОНКУРЕНТНИ ПРОЗРЕНИЯ ЗА SEO: РЪКОВОДСТВО

КАКВО Е О-Е-А-Н (ОПИТ, ЕКСПЕРТИЗА, АВТОРИТЕТ И НАДЕЖДНОСТ)?

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *