Какво е О-Е-А-Н (Опит, Експертиза, Авторитет и Надеждност)

сеп. 13, 2023SEO0 коментари

Или на английски: E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness)

Случвало ли ти се е да погледнеш онлайн съдържание и да си помислиш: 

Не съм сигурен, че мога да се доверя на това? Кой го е написал? Защо да вярвам и на една дума от това, което казват? 

Това се случва по-често, отколкото си мислиш, особено ако потребителят търси съдържание, което използва, за да вземаш решения, които могат да повлияят на живота му.

Например финансова или медицинска информация. Тук се намесва О-Е-А-Н: Опит, Експертиза, Авторитет и Надеждност – набор от сигнали, които Google използва, за да оценява и преценява съдържанието. Научи повече на тази тема в статията на GrowEasy.

Съдържание:

 

О-Е-А-Н е основна концепция в ръководството на Google за оценка на качеството на търсенето

Google непрекъснато води битка за добро и лошо съдържание. 

Днес изкуствените интелекти като ChatGPT, Bing Chat и Google Bard произвеждат съдържание повече от всякога. 

Неправилната информация е в изобилие, а хората прекарват все повече време пред устройствата, което увеличава нуждата от качествена информация.

Google работи усилено, за да обучи системите си да разпознават и възнаграждават висококачествено, експертно написано, фактологично съдържание – именно тук виждаме да се появява О-Е-А-Н. 

Опитът, експертизата, авторитета и надеждността се споменават многократно в насоките на Google за оценителите на качеството на търсенето (pdf) и в други публикации на Google. Тези основни сигнали помагат на Google да оцени дадено онлайн съдържание. 

Ръководството за оценители на качеството представлява начина, по който Google иска да функционират и неговите алгоритми. Бен Гомес, вицепрезидент на Google за търсенето, е известен с думите си в интервю за CNBC:

„Можете да разглеждате ръководството за оценяване като мястото, където искаме да се движи алгоритъмът за търсене. Те не ви казват как алгоритъмът класира резултатите, но в основата си показват какво трябва да прави алгоритъмът“. – Бен Гомес

Разбира се, О-Е-А-Н не се използва еднакво за всяко търсене, въпреки че Google официално заяви, че разглежда О-Е-А-Н за всяка справка. 

О-Е-А-Н е особено важен за уеб съдържание, което описва неща, които могат да повлияят на живота на посетителите. Това са така наречените ТПТЖ (YMYL) сайтове.

О-А-Е-Н

Какво представляват сайтовете ТПТЖ?

ТПТЖ (YMYL) е съкращение от Твоите Пари или Твоя Живот (Your Money or Your Life). Тези страници съдържат информация, която буквално може да ти струва парите или живота. 

Подобни страници могат да повлияят на благосъстоянието, здравето, финансовото положение или безопасността на посетителите. Те могат да повлияят и на благосъстоянието или благополучието на самото общество. 

Тази област е много широка и засяга много сайтове. По този начин дори приемането на кредитни карти за онлайн покупка превръща сайта ви в ТПТЖ.

Ето някои от примерите, които Google дава за ТПТЖ:

 • Новини и актуални събития,
 • Гражданско образование, правителство и право,
 • Финанси,
 • Пазаруване,
 • Здраве и безопасност,
 • Групи от хора,
 • И още много друга информация или решения, които могат да повлияят на живота на човек.

Причината, поради която Google идентифицира тези ТПТЖ сайтове, е, че те се нуждаят от допълнителна проверка. Тъй като съдържанието на тези сайтове може да окаже влияние върху живота, то трябва да се оценява изключително внимателно. 

В епохата на изкуствения интелект, фалшивите новини и неправилната информация е все по-трудно да се открива и критично да се различава. Например по време на пандемията COVID-19 Google се бореше упорито, за да не се появява неправилна информация за вируса в резултатите от търсенето.

За тази цел Google използва различни сигнали, за да определи надеждността на даден сайт. Освен това разполага със системи за класиране при търсене, които оценяват опита, експертизата и авторитета на така наречените експерти. Тези сигнали помагат на Google да разбере по-добре кои сайтове да класира и кои да замете под килима.

О-А-Е-Н

Какво означава О-Е-А-Н?

Както вече споменахме, О-Е-А-Н (E-E-A-T) е съкращение от опит (еxperience), експертиза (еxpertise), авторитет (аuthoritativeness) и надежност (trustworthiness). Google използва тези критерии за качество, за да оценява надеждността и значимостта на уебстраниците и уебсайтовете.

Google заявява, че О-Е-А-Н е особено важен за съдържанието „Твоите пари или Твоя живот“, тъй като то може да окаже значително влияние върху благосъстоянието и безопасността на потребителите. 

Тези критерии са взаимосвързани и се използват за оценка на ефективността на даден сайт. Сайтовете с добър О-Е-А-Н могат да се появят във всеки сектор и индустрия – той не се ограничава до сайтовете на ТПТЖ.

Опит

През декември 2022 г. Google добавя допълнително О към акронима, за да образува О-Е-А-Н. Допълнителната буква сигнализира за повишен фокус върху опита – дали авторите имат реален, непосредствен или житейски опит в използването на нещата, за които пишат? 

Страниците, създадени от лица с богат личен/професионален опит, обикновено са надеждни и ефективно постигат целите си. 

Пример за това е, когато обмисляте дали да се доверите на ревю на продукт от човек, който лично е използвал стоката, или на подобно съдържание от човек, който не го е правил.

Още за опита срещу експертизата

Разликата между опит и експертиза може да е малка. Google използва и двете понятия като взаимозаменяеми в различни ситуации. Една таблица от техните Насоки за оценяване при търсене я прави малко по-проницателна:

ТПТЖ Тема
Полезно споделяне на опит
Информация или съвет на експерт
Предизвикателства, свързани със съня, при бременност (ТПТЖ – Здраве или безопасност) Безопасни съвети и трикове за сън през последния месец на бременността, предоставени от хора, които лично са се борили с това предизвикателство, например: как да използвате възглавници, за да спят удобно в позиция, която е безопасна за бебетата Лекарства за сън, които са безопасни по време на бременност
Лечение на рак на черния дроб
(ТПТЖ – Здраве или безопасност)
Искрена и уважителна дискусия във форум, където хората описват как са се справят с лечението на рак на черния дроб Различни възможности за лечение на рак на черния дроб и свързаната с тях продължителност на живота при всяко лечение
Попълване на данъчни формуляри (ТПТЖ – Финансова сигурност) Хумористичен видеоклип от създател на съдържание, който не е експерт, за това как е разочарован от това, че се занимава с данъци Инструкции за попълване на данъчни формуляри
Спестяване за пенсиониране (ТПТЖ – Финансова сигурност) Отзиви за услуги за пенсионно осигуряване от хора с непосредствен опит в използването на тези услуги Съвети как да инвестираш за пенсиониране: колко да спестяваш, в какви активи да инвестираш в какво ще влагаш, колко пари ще са ти необходими за да се пенсионираш на определена възраст и т.н.
Как да гласуваме (ТПТЖ – Общество) Публикация в социалните мрежи от обикновен гражданин в която се описва защо той лично смята, че е важно да се гласува на местните избори Информация за това кой има право да гласува или как да се запишеш за гласуване

Таблица от насоките на Google за оценка на качеството на търсенето относно ТЖТП и опит срещу експертиза

 

Експертиза

Доколко експерт е този, който е написал статията, която четеш? Можеш ли да разбереш нещо за него? Признат експерт ли е, печелил ли е някакви награди? Учил ли е в Техническия университет? 

Дали статията за ипотечните кредити е написана от опитен финансов консултант, специализиран във финансирането на жилищни имоти – или я е написал маркетолог на съдържание, за да получи линкове? За много теми това е от значение.

За съдържанието на тема ТПТЖ експертният опит е от значение. Хората, които го четат, трябва да знаят, че могат да се доверят на експертния опит на човека, който го е написал. Бихте ли приели медицински съвет от блогър майка? Бих могъл, ако тя е станала експерт благодарение на житейския си опит.

За съдържание, което не ТПТЖ, Google използва и реалния житейски опит, за да сигнализира, че авторите се считат за експерти в своята област. Експертизата на автора се оценява на нивото на самото съдържание.

О-А-Е-Н

Авторитет

При определянето на авторството Google взема предвид автора, съдържанието и уебсайта. Ти и твоя сайт авторитети ли сте? Всичко зависи от това кой си, кого представляваш и каква е твоята репутация. 

Твоя сайт авторитет ли е по темата? Добре познати експерти ли поставят връзки към твоето съдържание или го споменават? Било ли е използвано в научни изследвания? Имаш ли отзиви от други експерти? Уикипедия препращала ли е към твоето съдържание или го е споменавала? Имаш ли своя собствена страница в Уикипедия?

Недеждност

Надеждността е основният стълб на системата. Според Google надежността е най-важната съставка на О–Е–А–Н.

Тъй като страниците, на които не може да се вярва, получават нисък резултат в О-Е-А-Н, независимо от това колко експертни, опитни или авторитетни изглеждат. Оценителят на качеството оценява надеждността въз основа на опита, експертизата и авторитета.

Доверието е в центъра на системата О-Е-А-Н на Google 

Като се придържа към съветите на Google за О-Е-А-Н, човек може успешно да изгради доверие, към което се стремят критериите за качеството. За надеждността Google взема под внимание и автора, съдържанието и уебсайта. 

Google използва много сигнали, за да определи надеждността на твоя сайт. Това може да е толкова просто, колкото техническа надеждност – има ли SSL сертификат? – до по-абстрактни сигнали като онлайн дискусии за твоя бизнес или как отговаряте на отзиви онлайн. 

Защо хората биха прекарали време в твоя сайта? Може ли да се вярва на бизнеса ти?

О-Е-А-Н фактор за класиране ле е?

В много дискусии се обсъжда дали О-Е-А-Н е фактор за класиране, но не е. Това не е нещо, което можеш да посочиш с пръст; трябва да направиш това, за да получиш онова. Google използва много различни сигнали от своите системи за класиране, за да си състави мнение за твоя сайт и да го класира.

Работата върху твоя О-Е-А-Н е добра, защото работите за подобряване на твоята експертиза, авторитет и надеждност в очите на твоите клиенти. А това е, което всеки бизнес трябва да прави, нали? Но това не трябва да отнема от работата ти по техническата SEO оптимизация.

Прегледай насоките за оценка на качеството на Google, за да видиш какво търсят в резултатите от търсенето. Не забравяйте, че то не описва работата на алгоритъма, така че не е нужно да го следваш религиозно. ‘Просто’ направи възможно най-добрия сайт. Увери се, че съдържанието ти е на най-високо ниво и е подкрепено от експерти, ако е необходимо.

О-А-Е-Н

Как да подобрите О-Е-А-Н

Както можеш да си представиш, О-Е-А-Н е абстрактна тема и няма наръчници за увеличаване на броя. Тя не е като отделна част от алгоритъма с различни циферблати, които можеш да завъртите. Това е просто набор от сигнали, които помагат на Google да се ориентира във твоето съдържание и твоя бизнес.

Не всеки сайт трябва да се притеснява за О-Е-А-Н, но ако имате сайт с ТПТЖ, има много неща, които можеш да направите, за да го подобрите. Резултатите от тези подобрения обаче не са изначално определени. Това е много повече от подобряването на страницата за нас и страниците на авторите. Трябва да работите с часове, ако наистина искаш да те възприемат като експерт. Бавно, но сигурно ще стигнеш дотам.

Някои от нещата, които можеш да направиш, за да подобриш О-Е-А-Н – разбира се, в зависимост от това какъв тип съдържание имаш:

 • Стани част от Уикипедия или някой списък (лесно, нали?)
 • Влез в графата на знанията на Google
 • Повече споменавания от доверени експерти
 • Получаване на връзки от сайтове с висока стойност
 • Появи се в популярни вестници или в други известни сайтове
 • Намери висококачествени ревюта
 • Позволи на експерти по темата да прегледат съдържанието ти
 • Повишаване на качеството на твоето съдържание
 • Не прави съдържанието си твърде ориентирано към продажби
 • Прави уникално съдържание, като например научни статии
 • Усъвършенствай своите страници с информация за бизнеса/за нас
 • Подобри биографията си
 • Поправи своите CTA и UX (без тъмни шарки!)
 • Поддържайте рекламите си под контрол
 • И т.н., и т.н.

Накратко, практикувай цялостна SEO оптимизация и изгради по-добър, по-надежден и уважаван бизнес! За да започнеш да подобрявате качеството на съдържанието си, спе написали обширно ръководство за това как да започнеш: 

Свързване със структурираните данни Schema.org

Част от подобряването на твоя О-Е-А-Н е описанието на сайта ти за търсачките, авторите и всички субекти в него. 

Структурираните данни на Schema.org са чудесен помощник и съществена част от SEO оптимизацията – независимо дали работиш върху своя О-Е-А-Н. По този начин можеш да затвърдиш това, което Google знае за теб, по начин, който има смисъл за търсачката.

В Schema.org например, ще намерите опции за деклариране, че дадена уеб страница е била прегледана от дадено лице (на определена дата). 

Schema.org също така има някои добри опции за дефиниране на неща като alumniOf – по-рано в тази статия споменахме присъствието в Техническия университет като пример за авторитет, който може да бъде изрично описан в структурираните данни.

О-Е-А-Н ще играе роля в разграничаването на фактите от измислиците

В тази статия се запознахме с термин, който може би си чували преди по отношение на SEO: О-Е-А-Н Опитът, Експертизата, Авторитета и Надеждността са ключови за идентифицирането на твоето качество, съдържание и бизнес. Това е интересна концепция, която дава представа за това какво е важно за Google, за да разбере качеството и експертизата на твоя сайт.

Въпреки че е лесно да забравите, че не правиш това за Google – твоят клиент заслужава това висококачествено съдържание и услуги.

Прочети още:

КАК ДА АУТСОРСНЕТЕ ИЗРАБОТКА НА САЙТ ПРЕЗ 2023 Г.?

ГУГЪЛ АНАЛИТИКС 4 – ТАЙНИТЕ ЗАД НОВИТЕ ФУНКЦИОНАЛНОСТИ

SWOT АНАЛИЗ | ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ!

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *