Гугъл Аналитикс 4 – Тайните зад новите функционалности

авг. 24, 2023Бизнес0 коментари

гугъл аналитикс

Наскоро Google обяви, че прекратява използването на Universal Analytics (UA). Версията на Гугъл Аналитикс, с която повечето от нас са свикнали, и преминава към Гугъл Аналитикс 4 (GA4). 

Това провокира доста смесени емоции сред маркетолозите. Къде са всички отчети? 

Защо това нещо е толкова по-трудно за използване? 

Но след като ние от Grow Easy преместихме нашите сайтове и помогнахме на редица клиенти да мигрират, всъщност сме доста развълнувани от GA4 . Разбира се, има някои трудности, но като цяло новата платформа наистина ни харесва.

Съдържание:

 

Лесно ли е да се използва веднага след инсталиране? 

Да. 

Има много нови функции, които ни помагат в анализирането и мониторинга на много проекти. 

Първо, нека разкажем за основните разлики между двете платформи, а след това ще споделим и новите функционалности, които ни направиха най-силно впечатление. 

GA4 срещу Universal Analytics: Основните разлики 

Ако сте се запознали с новия Гугъл Аналитикс 4, ще видите, че нещата изглеждат наистина различно. 

Като за начало всички отчети, с които сте свикнали, са изчезнали. 

Това е така, защото GA4 е супер персонализиран, което означава, че можете да избирате какво да се показва в основното ви табло за управление.  

Ето как изглежда таблото за управление на GA4, след като влезете в него. 

 

гугъл аналитикс

 

(Забележка: Това е демо акаунт от Google, до който можете да получите достъп тук.)

 

Инструментално табло на Гугъл Аналитикс 4

Вляво, където сте свикнали да виждате Audience и Acquisition, наред с други неща, има само няколко опции: Начало, Отчети, Изследване, Реклама и Конфигуриране. (Ако имате достъп до акаунта като редактор, ще видите още няколко функции.) 

Има още три основни разлики при разглеждането на Гугъл Аналитикс 4 и Universal Analytics:

  1. GA4 проследява събития, а не сесии или изгледи на страници. Това означава също, че можете да определите кои „събития“ са най-важни за вашия бизнес. 
  2. GA4 поддържа пълно отчитане на различни устройства и платформи, което ви позволява да проследявате как всички потребители взаимодействат с вашето приложение или уебсайт. Това дава по-ясна представа за маркетинговото въздействие. 
  3. GA4 използва автоматизацията и изкуствения интелект, за да осигури прогнозни анализи, а не само да докладва за вече настъпили събития. Предприятията могат да използват това за прогнозиране, намиране на нови аудитории и др. 

Това са само няколко разлики – големите, които забелязахме веднага. Имайте предвид, че Гугъл Аналитикс 4 не е просто ребрандиране на старата платформа; тя е напълно преработена от нулата. Ето някои по-конкретни промени и защо смятаме, че са стъпка в правилната посока.

 

Базираният на събития модел на GA4 проследява повече полезна информация  

Така GA4 проследява събития, а не сесии или прегледи на страници. 

Накратко казано, това означава, че можете да кажете на Google какво точно искате да проследява. 

Сега дори сложните клиентски пътеки на купувачите могат да се проследяват точно

Чрез проследяване на допълнителни атрибути извън прегледите на страници GA4 може да осигури по-ясна представа за цялото преживяване на клиента

Например в Universal Analytics може да видите, че някой е посетил конкретна страница; в Гугъл Аналитикс 4 ще получите повече контекст и детайл. Като продуктови размери или атрибути на покупката. 

GA4 има ограничен брой автоматично проследявани събития, така че ще трябва да създадете свои собствени събития, за да проследявате допълнителни взаимодействия с приложението и уебсайта си. 

 

Лентата за търсене на GA4 предоставя подробна информация бързо

В Universal Analytics можете да търсите в няколко сложни заявки, но най-вече ви показва къде да намерите предварително генерирани отчети. 

Лентата за търсене в горната част на Google Анализ 4 е съвсем различна. 

Новата лента за търсене в GA4 е мощна и ще бъде най-добрият ви приятел, докато свиквате с новата платформа. 

Например искате да знаете колко повече посетители сте получили тази седмица в сравнение с миналата. Просто… попитайте!

 

гугъл аналитикс

 

  ВАЖНО: Засега тази функционалност не работи на български език

Лентата за търсене на Гугъл Аналитикс 4, като заявката „колко повече посещения има тази седмица в сравнение с миналата“ и отговорът се появяват директно в лентата за търсене

Тя ви съобщава директно в резултатите от търсенето; дори не е необходимо да щракнете върху нея, за да видите данните. 

Резултатите от търсенето включват и документацията на Google Support, така че можете да потърсите насоки, ако имате проблеми с изпълнението на дадена задача. 

Това може да изглежда като малка промяна, но ние вече я намираме  за изключително полезна. 

 

GA4 може да бъде толкова сложен или толкова лесен, колкото искате 

Базираните на събития данни в Гугъл Аналитикс 4 означават, че можете да проследявате важните за бизнеса ви показатели. 

За да създадете нови събития, копирайте текущо събитие, редактирайте го или създайте напълно ново събитие. 

Ако искате да сте по-подробни и разполагате с ресурси, можете да използвате протокол за измерване, за да събирате данни от свързани с интернет устройства и да изпращате тези данни на GA. 

Това може да обвърже офлайн поведението с онлайн поведението и да измери взаимодействието както от страна на сървъра, така и от страна на клиента. 

Искате да се възползвате максимално от данните си? 

Можете да експортирате данни в BigQuery, да ги комбинирате с други данни и да използвате SQL заявки, за да получите още повече информация за бизнеса. Много от тези функции бяха достъпни само за платените корпоративни потребители в Universal Analytics. 

Разбира се, ако искате да не се затруднявате, можете просто да създадете няколко основни събития, за да съберете необходимите ви данни. 

 

GA4 е нелепо приспособим 

Universal Analytics дава възможност за известна персонализация: 

  • можехте да създавате персонализирани измерения, показатели и събития 
  • можехте да създавате ограничен брой персонализирани отчети

GA4 отива много по-далеч.

Като начало, в GA4 можете да създавате собствени сложни събития, които ви позволяват да проследявате изключително специфични действия в уебсайта си. 

Искате да проследите кога потребителите кликват върху рекламата ви, прочитат определен блог, а след това добавят определен цвят обувки в количката си?

Можете да направите това, като промените текущите събития или създадете ново. 

Създавахте и персонализирайте отчети и да настройте кои карти да се появяват във визуализирането на отчетите.

Това означава, че можете да поставите всички данни, които са от значение за вашия бизнес, и нито един, който не е от значение. Има ограничение от 50 персонализирани събития, така че имайте това предвид. 

Друг начин за персонализиране на GA4 е чрез раздела Explore (Разглеждане), който се намира точно под раздела Reports (Отчети) в лявата странична лента. 

 

 

С тази функция можете да извършвате ad hoc заявки, да прилагате визуализация на данните в отчетите си, да сегментирате аудиториите, да прилагате филтри и да експортирате данните в други инструменти.  

 

Надникнете в бъдещето с прогнозните на GA4  

Universal Analytics проследява само данни от миналото. С GA4, Google позволява на компаниите да надникнат в бъдещето, като използва машинно обучение за прогнозиране на бъдещото поведение на потребителите. 

Например може да предвиди колко вероятно е даден клиент да направи покупка във вашето приложение или да се откаже от него, или може да предвиди приходите през следващите 28 дни. 

Все още съществуват ограничения- на този етап предсказва само няколко неща, но предполагаме, че Google ще коригира това с течение на времето. 

Прогнозните показатели могат да се използват и за създаване на прогнозни аудитории, така че да се насочите към хора, които вероятно ще направят покупка. 

Новата платформа GA4 има много позитиви и с нетърпение очакваме новите функционалности от Google през следващите месеци. 

Усвояването на новата платформа определено отнема малко време, но усилията си заслужават. А ако я свържете с другите приложения, които използвате най-често, тя ще бъде още незаменим помощник в мониторинга.

Последна бележка: за да работи прогнозиращият анализ, са необходими 28 дни исторически данни и минимален брой покупки и отказали се потребители. 

 

GA4 метрики срещу UA метрики

Гугъл Аналитикс 4 въвежда нови показатели и премахва някои познати. По-долу са представени някои от най-често използваните метрики на Юнивърсъл Аналитикс, които са били премахнати, и техните най-близки аналози в GA4. Препоръчваме да ги включите в отчетите, ако е необходимо.

Метриките на GA4 се фокусират в голяма степен върху концепцията за „ангажираност“. Следващите нови метрики на GA4 се основават най-вече на метриката „Engaged Sessions“ (ангажирани сесии), която Google определя като сесия, която продължава повече от 10 секунди, има събитие за конвертиране или има два или повече изгледа на екрана или страницата.

 

UA Метрика (стара) GA4 Метрика (нова)
Bounce Rate. (В Universal Analytics броят на сесиите, при които е посетена само една страница и няма измерени взаимодействия.) Engagement Rate, Bounce Rate (обратна стойност на коефициента на ангажираност)
Avg. Session Duration Average Engagement Time per Session
Pages / Visit Events per Session or Engaged Sessions per User
Pageviews Views (същата метрика, но преименувана)

 

Типове хит срещу проследяване на събития

Събитията са в основата на платформата GA4 и са много различни от тези, които сте проследявали и отчитали в UA. Събитията представляват основна разлика в модела на данните между свойствата на Universal Analytics и GA4.

 

 

Източници на трафик в Гугъл Аналитикс 4

GA4 предоставя следните обхвати на измеренията, които ви помагат да разберете как е придобито събитие за потребител, сесия или преобразуване:

User-scoped dimensions – представете си ги като „Детектори на нови потребители“. Те ви информират за новите лица, които са навлезли във вашата цифрова сфера. Новите потребители са потребители, които имат 0 предишни взаимодействия с даден уебсайт или приложение. Измеренията с префикс „Първи потребител“ предоставят информация за това как потребителят е бил придобит за първи път. Ако потребителят се върне още много пъти в бъдеще, неговите измерения с потребителски обхват няма да се променят.

Session-scoped dimension – Независимо дали става въпрос за съвсем ново посещение или за завръщане на познато лице, тези измерения предоставят информация за новите сесии. Новите сесии са сесии от нови и завръщащи се потребители. Измеренията с префикс „Session“ (Сесия) показват информация за новите сесии. Всеки път, когато даден потребител посещава вашия сайт, му се присвояват нови измерения с обхват на сесията, които предоставят информация за това как сте придобили потребителя за тази сесия.

Event-scoped dimensions – Чудили ли сте се някога за искрата, която запалва преобразуването? Запознайте се със своите „Следователи на събития“. Те разкриват тайната на това какво е поставило началото на сесия, която е довела до конверсия, например покупка. Измеренията, обхванати от събитията, не включват префикс (напр. измерението „Източник“). Източникът и средата за събития, които не са свързани с конверсия, се категоризират като „(не са зададени.)“.

 

Процент на отскок (Bounce rate) в Гугъл Аналитикс

Google се отказва от това, че прескачането означава една сесия, и за това има основателна причина. Експерти обясняват, че метриката „Bounce rate“ е била широко погрешно разбирана и просто не е реалистична метрика за отчитане на съвременните навици на сърфиране. Тя не измерваше това, което много маркетолози смятаха, че измерва: стойност. Стойността на страницата и потенциалната стойност на посещението.

Въпреки че първоначално Google премахна процента на отскок от отчетите в GA4, оттогава той е върнат. Коефициентът на отпадане е пряко противоположен на коефициента на ангажираност в GA4.

Процентът на отпадане в GA4 измерва процента на сесиите, които не са били ангажирани. Така че, ако процентът на ангажираност е 30, процентът на отскок ще бъде 70.

Как да получите достъп до коефициента на отскок в Гугъл Аналитикс 4

В GA4 процентът на отскочилите потребители обикновено не се включва в отчетите по подразбиране. Най-доброто място за достъп до метриката за честотата на отскок в GA4 е разделът Explore (Разглеждане) на платформата, както и търсачката на Гугъл Аналитикс 4.

 

гугъл аналитикс

 

 

Ангажирани сесии

Сега, след като наистина наблегнахме на нюансите на коефициента на отскок в света след UA, наистина трябва да разгледаме как Google определя ангажираната сесия.

Google определя ангажираната сесия като „броя на сесиите, които са продължили повече от 10 секунди или са имали събитие за конвертиране, или са имали 2 или повече показвания на екрана или страницата.“

Времевият интервал на ангажираната сесия може да бъде променен от стандартните 10 секунди, но това обикновено се препоръчва само за нови акаунти, за да се избегне изкривяване на данните.

Тъй като процентът на отказите се изчислява по различен начин в GA4, няма да има връзка 1:1 със старите данни за процента на отказите от UA.

 

Гугъл Аналитикс 4 – често задавани въпроси

Мога ли да пренеса или да мигрирам исторически данни за UA в GA4?

Не, отчасти поради законови причини, а отчасти и защото са коренно различни и са изградени върху различни структури от данни. Можете да прехвърлите някои от конфигурациите си от UA към GA4 за преобразуване на връзки, което е описано в нашето ръководство за настройка на GA4.

Мога ли да проследявам степента на отскок в GA4?

Да, но то е много различно от процента на отскок в Юнивърсъл, така че няма да можете да сравнявате историческите данни от UA с данните, които събирате в GA4. Bounce rate в GA4 е обратното на Engagement Rate.

Ще има ли GA4 по-добри данни от UA?

Всяко нещо си има плюсове и минуси. Стига да сте инсталирали Гугъл Аналитикс правилно, GA4 дава по-пълна представа за това какво прави аудиторията ви и как влиза в уебсайтовете и приложенията ви.

Как мога да видя как се взаимодейства с рекламите по време на пътуването на потребителя?

Можете да го намерите в раздел Реклама > Приписване.

 

Insights в Гугъл Аналитикс

GA4 се фокусира в голяма степен върху изкуствения интелект и машинното обучение. Надеждата им е да помогнат на потребителите да идентифицират настоящите и да прогнозират бъдещите тенденции. Тези способности са загатнати в Universal Analytics в раздела „Insights“. Достъпът до „Insights“ е възможен от „Home“ (Начало) > „Insights“ (Прозрения).

Можете също така да получите достъп до него от Snapshot Reports (Снапшот отчети) > Insights (Прозрения) > View all insights (Преглед на всички прозрения).

Когато отворите Insights, ще видите всички тенденции, които Google е предложил за вас. Можете също така да създавате персонализирани прозрения от този раздел, просто щракнете върху Създаване от раздела “Insights” .

В GA4 разделът „Insights“ е много по-усъвършенстван. Всъщност, след като щракнете върху „View all Insights“ (Преглед на всички прозрения) в долната част на уиджета за прозрения на началната страница, ще бъдете отведени до целия доклад за прозрения.

 

гугъл аналитикс

 

Усъвършенствано проследяване на събития

Сбогувайте се със стария модел, базиран на сесии, и се поздравете с настройката на GA4, базирана на събития.

Това се счита за едно от основните предимства на GA4. Това означава, че много често проследявани събития са вградени в GA4. Те включват проследяване на превъртане, изходящи кликвания, онези удобни търсения в сайта, ангажиране на видео и изтегляне на файлове. В UA те биха изисквали персонализирано внедряване чрез Tag Manager.

Новото ID на клиента в Гугъл Аналитикс

Функцията User-ID ви позволява да свързвате свои собствени идентификатори с отделни потребители, за да можете да свързвате поведението им в различни сесии и на различни устройства и платформи.

Когато започнете да работите с Гугъл Аналитикс 4, може да ви е неудобно.

Това е напълно нормално. Все пак всички сме свикнали с Universal Analytics.

Ако си от хората, които изобщо не са използвали Analytics преди, може би се притеснявате да стартирате.

Но повярвайте ни, че ако започнете да използвате Гугъл Аналитикс 4  още днес няма да съжалявате.

Ако не искате да се занимавате с техническата част свържете се с нас!

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *