7 огромни, но често срещани грешки в SEO оптимизацията, които трябва да избягвате

май 12, 2023SEO0 коментари

В днешната статия на дигитална агенция “Grow Easy” ще ви представим някои от най-често срещаните грешки в SEO оптимизацията, които могат да саботират онлайн присъствието ви, и как да ги избегнете в лесни стъпки

Лесно е да се допускат грешки при извършването на SEO оптимизация за уебсайт. Дори съм се улавял, че тук и там допускам глупави грешки. При това положение е важно уебмастърите да знаят кои са някои от лошите неща, които трябва да правят, когато става въпрос за SEO.

Сайтовете, които не допускат грешки, имат по-големи шансове срещу големите. Сайтове, които имат много обратни връзки, но имат някои проблеми в маркировката, могат бързо да се изкачат в резултатите от търсенето, когато SEO бутоните бъдат поправени. За щастие на уебмастърите, повечето от тези грешки са изключително лесни за отстраняване и могат да бъдат напълно поправени в рамките на няколко минути.

За тези, чиито сайтове редовно се обхождат от търсачките, промените могат да бъдат направени от страна на търсачките почти мигновено. Тези, които имат малко по-ниска честота на обхождане, естествено ще трябва да изчакат по-дълго, но промените ще имат своите ползи с времето. Искам също така да добавя, че в тази статия ще бъдат отразени промените в SEO през последните години, тъй като мета ключовите думи например определено не са толкова важни, колкото бяха някога.

Ето кои са най-често срещаните грешки в SEO оптимизацията и как да ги решим:

SEO грешка № 1: Нищо за четене

Проблемът:

Или сте запълнили цялата страница само с изображения, ИЛИ използвате методи за разработка, които не са удобни за обхождане, например сайт, който използва само флаш. Търсачката няма текст (или каквото и да било), който да прочете.

Възможно е да имате добре написана и богата на ключови думи статия, която може да е красиво изобразена във флаш или изображения, но търсачките може да не могат да я прочетат. Следователно няма да се класирате много добре за богатата си на ключови думи статия.

Решението:

Според официалните насоки за уебмастъри на Google,

„Опитайте се да използвате текст вместо изображения, за да показвате важни имена, съдържание или връзки. Краулерът на Google не разпознава текст, съдържащ се в изображения. Ако трябва да използвате изображения за текстово съдържание, помислете за използване на атрибута ALT, за да включите няколко думи описателен текст“.

Също така бих ви препоръчал винаги да залагате на повече обикновен текст на вашия уебсайт. И само защото се нарича обикновен текст, не означава, че трябва да изглежда обикновен. Има някои много красиво проектирани сайтове, които са лесно четими от търсачките. Не е нужно да жертвате красотата, за да могат търсачките да обхождат сайта ви.

Грешка № 2 в SEO оптимизацията: Неописани URL адреси

Проблемът:

Възможно е да имате чудесна уебстраница на сайта си с богато описание с ключови думи, да речем, на чийзкейк с ягоди. В статията си задълбочено разказвате колко прекрасна и вкусно влажна е вашата рецепта за чийзкейк. Вашият URL адрес обаче е просто www.somesortofsite.com/node61. Търсачките отдават значение не само на URL адреса, който трябва да описва сайта ви по някакъв начин, но и на slug-а, който в този случай нарекох node61.

Решението:

Изберете URL адрес, който описва сайта ви. Ако например имате уебсайт за партньорски маркетинг, опитайте се да получите нещо като https://affiliatemarketing.com. Ако пишете статия за съвети, прозрения или каквото и да е друго за афилиейт маркетинга, уверете се, че слогът представя това по някакъв начин, така че URL адресът да бъде нещо като този на тази статия за програмите за афилиейт маркетинг. Има много начини да направите това в зависимост от системата за управление на съдържанието, която използвате. Можете да конфигурирате WordPress да ви дава автоматично описателен slug въз основа на заглавието на статията или можете също така да въведете свой собствен slug.

Грешка в SEO оптимизацията #3: Мета ключови думи

Проблемът:

Прекарвате твърде много време в проучване и търсене на НАЙ-ДОБРИТЕ ключови думи, които да използвате в мета таговете си.

Решението:

Не прекарвайте твърде много време в това.

Според Нийл Пател, съосновател на Crazy Egg и Hello Bar:

„Мета ключовите думи вече не са актуални в днешната SEO оптимизация. Google може да реши да промени правилата в бъдеще, но засега не е нужно да си губите времето за това“

„Ако сте потребител на WordPress, няма нужда да добавяте повече тагове, които смятате, че са подходящи за вашето съдържание“

добави той.

Въпреки че все още има много уебмастъри, които все още мислят обратното, те определено не са толкова важни, колкото бяха в миналото. Те бяха толкова важни в миналото, че дори все още имам статия, посветена само на мета ключовите думи! Сега обаче мета ключовите думи имат много по-малко значение, отколкото в миналото. Трябва да призная, че все още въвеждам информация в тези малки сладки полета за метаданни, но не отделям толкова много време за това, колкото преди. Не бива и вие да го правите. Въведете няколко бързи тага и малко хубаво описание и приключвайте. В общи линии просто го задайте и забравете.

Грешка в SEO оптимизацията № 4: Липса на alt тагове

Проблемът:

Липса на „alt тагове“ на изображенията ви.

Решението:

Добавете alt тагове към всяко от изображенията си. По този начин предоставяте на търсачките информация за това какво има на снимката. Не е необходимо да описвате цялата снимка, но поне поставете там нещо описателно!

Според Google:

„Ако трябва да използвате изображения за текстово съдържание, помислете за използването на атрибута ALT, за да включите няколко думи описателен текст“.

Всеки обича да знае какво има на снимката, дори и да не може да я види. Много хора нямат време да въвеждат alt тагове за всяка малка икона или част от дизайна. Всъщност не е необходимо да имате alt тагове на ВСИЧКИ изображения, а само на важните. Спорът за alt таговете става все по-спорен, но не пречи да ги добавяте и лично аз забелязах разлика, откакто ги добавих.

Грешка в SEO оптимизацията № 5: Използване на HTML вместо CSS

Проблемът:

Всичко в сайта ви е HTML. Обичате HTML и не можете да му се наситите.

Решението:

Ако дизайнът на сайта ви е в HTML, вие извършвате основен грях при разработката. Коя е тази година – 1997 г.? Дизайнът на сайта трябва да е написан на CSS. Защо това е проблем? Търсачките трудно могат да разграничат какво е дизайн и какво е съдържание, ако сайтът ви е написан стриктно на HTML.

Друга трудност, с която се сблъскват тези, чиито сайтове не са написани на CSS, е мъчителният процес на извършване на промени в оформлението.

Грешка в SEO оптимизацията № 6: Липса на обратни връзки

Проблемът:

Сайтът ви няма обратни връзки.

Решението:

SEO оптимизацията на страницата наистина помага, но SEO оптимизацията извън страницата е това, което ще я изведе на върха. Уебсайтовете се нуждаят от обратни връзки и то качествени обратни връзки.

Според Пател:

„Когато решават как да класират уебсайта ви, Google, Bing, Yahoo и други търсачки гледат колко връзки водят към сайта ви (и качеството на тези връзки)

„Колкото повече висококачествени, надеждни и авторитетни сайтове имат връзки към вас, толкова по-високо ще се появяват публикациите в блоговете ви и страниците за продажби на страниците с резултати от търсенето“

добавя той.

Всъщност една от най-важните части на SEO оптимизацията са обратните връзки. Важно е също така да поставите ключовите си думи в обратните си връзки. Важно е обратните връзки да бъдат естествени… или поне да изглеждат естествени, затова уебмастърите трябва да внимават да не създават твърде много обратни връзки веднага.

Прекалено много обратни връзки за кратък период от време изглеждат съмнително и сайтовете са били наказвани за това. Действайте бавно. Добавяйте по една нова обратна връзка тук и там. Бавното действие ви дава много пространство да се занимавате малко с това – да видите какво работи и какво не, без да инвестирате много време или пари.

Грешка в SEO оптимизацията #7: Лоши ключови думи

Проблемът:

Избрали сте чудесна ключова дума, но имате 50 387 обратни връзки и все още не се класирате по нея.

Решението:

Избрали сте лоши ключови думи. Ако вече имате куп обратни връзки и желаете да останете в нишата си, вероятно ще привлечете много повече трафик с „хм“ малко по-малко конкурентни ключови думи.

Във всяка ниша има такива изключително конкурентни ключови думи, но тези, които с малко творчество и проучване, можете да измислите някои добри ключови думи – такива, които хората търсят често, но е нещо, за което сайтът ви може да се класира.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *