Google представи своя AI и той се казва Bard

фев. 21, 2023Бизнес0 коментари

Artificial intelligence (пр. от англ. ез. – Изкуствен интелект, б.р.) е технологията, върху която Google работи изключително усилено към днешна дата. Независимо дали помага на лекарите да откриват болести по-рано или позволява на хората да имат достъп до информация на собствения си език, AI помага на хората, бизнеса и общностите да отключат своя потенциал. Освен това отваря нови възможности, които биха могли значително да подобрят живота на милиарди. Ето защо от Google преориентираха компанията към AI преди шест години – и защо и към днешна дата все още го виждат като най-важния начин, по който може да се изпълни тяхната мисия. А именно – да се организира световната информация и да се превърне в универсално достъпна и полезна.

Оттогава американската компания продължава да прави инвестиции в AI навсякъде, а Google AI и DeepMind напредват в най-новото състояние. Днес мащабът на най-големите AI изчисления се удвояват на всеки шест месеца, далеч надминавайки закона на Мур. В същото време усъвършенстваният генеративен AI и големите езикови модели завладяват въображението на хората по света. Всъщност изследователският проект на Google –  Transformer и техният документ за определяне на областта през 2017 г., както и важният им напредък в дифузионните модели, сега са в основата на много от генеративните AI приложения, които започвате да виждате днес.

Представяме ви Бард

От Google са изключително развълнувани за възможността да работят върху тези технологии, докато превръщат задълбочени изследвания и открития в продукти, които наистина помагат на хората. Това е пътуването, на което компанията е била с големи езикови модели. Преди две години разкриха следващо поколение възможности за език и разговор, задвижвани от нашия Езиков модел за приложения за диалог (или накратко LaMDA).

Корпорацията днес работи върху експериментална услуга за разговорен AI, захранвана от LaMDA, която наричат Bard. И днес те правят още една крачка напред, като го “пускат” за доверени тестери, преди да го направят по-широко достъпен за обществеността през следващите седмици.

Bard се стреми да съчетае широчината на световното знание със силата, интелигентността и креативността на големите езикови модели, която софтуерната компания притежата. Той черпи информация от мрежата, за да предостави свежи, висококачествени отговори. Bard може да бъде отдушник за творчество и стартова площадка за любопитство, като помага да обясните новите открития от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА на 9-годишно дете. Или да научите повече за най-добрите нападатели във футбола в момента и след това да вземете подобни на техните тренировки, за да изградите своите умения.

Първоначално Google ще го “пуснат” с олекотена моделна версия на LaMDA. Този много по-малък модел изисква значително по-малко изчислителна мощност. Това позволява на компанията да мащабира до възможно най-много потребители, позволявайки повече обратна връзка. Ще се комбинира външна обратна връзка със собствените им вътрешни тестове, за да бъдат сигурни, че отговорите на Bard отговарят на високата летва за качество, безопасност и основателност на информацията от реалния свят. От Google споделят, че се вълнуват от тази фаза на тестване. Причината е, че тя ще им помогне да продължат да учат и да подобряваме качеството и скоростта на Bard.

Пренасяне на предимствата на AI в нашите ежедневни продукти

Компанията Google притежава дълга история в използването на AI за подобряване на “Search” платфората си за милиарди хора. BERT, един от първите им модели Transformer, беше революционен в разбирането на тънкостите на човешкия език. Преди две години интернет корпорацията представи MUM, който е 1000 пъти по-мощен от BERT и има следващо ниво и многоезично разбиране на информация. То може да избира ключови моменти във видеоклипове и да предоставя критична информация, включително поддръжка при кризи на повече езици.

Сега най-новите AI технологии — като LaMDA, PaLM, Imagen и MusicLM — надграждат това, създавайки изцяло нови начини за ангажиране с информация, от език и изображения до видео и аудио. От Google работят, за да внедрят тези най-нови подобрения на AI в продукти си, като започнем със Search.

Една от най-вълнуващите възможности е как изкуственият интелект може да задълбочи разбирането за информацията и да я превърне в полезно знание и то да бъде по-ефективно – което улеснява хората да стигнат до сърцевината на това, което търсят, и да свършат нещата. Когато хората мислят за Google, те често мислят да потърсят бързи фактически отговори, като например „колко клавиша има едно пиано?“ Но все по-често хората се обръщат към Google за по-задълбочени прозрения и разбиране – например „по-лесно ли се учи пиано или китара и колко упражнения са необходими за всяко от тях?“ Научаването на тема като тази може да отнеме много усилия, за да разберете какво наистина трябва да знаете, а хората често искат да изследват разнообразен набор от мнения или гледни точки.

AI може да бъде полезен в тези моменти, като синтезира прозрения за въпроси, на които няма един правилен отговор. Скоро ще видите задвижвани от AI функции в Search, които дестилират сложна информация и множество перспективи в лесни за смилане формати, така че можете бързо да разберете голямата картина и да научите повече от мрежата. Независимо дали това е търсене на допълнителни перспективи, като блогове от хора, които свирят както на пиано, така и на китара. Или навлизане по-задълбочено в свързана тема, като стъпки, за да започнете като начинаещ. Тези нови AI функции скоро ще започнат да се разпространяват в Google Търсене.

Подпомагане на разработчиците да правят иновации с AI

Освен собствените си продукти, от компанията смятат, че е важно да направят така, че другите да се възползват лесно, безопасно и мащабируемо от тези постижения, като надграждат върху най-добрите си модели. Следващият месец ще започнат да включват отделни разработчици, създатели и предприятия, за да могат да изпробват собствения си Generative Language API, първоначално захранван от LaMDA с набор от модели, които да следват. С течение на времето възнамеряват да създадат набор от инструменти и API, които ще улеснят другите да създават по-иновативни приложения с AI. Наличието на необходимата изчислителна мощност за изграждане на надеждни и надеждни AI системи също е от решаващо значение за стартиращите фирми и от Google са развълнувани да помогнат за мащабирането на тези усилия чрез партньорствата ни в Google Cloud с Cohere, C3.ai и Anthropic, което току-що беше обявено.. Очаквайте скоро повече подробности за разработчиците.

Смел и отговорен

Изключително важно е да се предостави на света опит, вкоренен в тези модели, по смел и отговорен начин. Ето защо от Google са ангажирани с отговорното разработване на AI. През 2018 г. Google беше една от първите компании, които публикуваха набор от принципи на AI. Сега, 5 години по-късно те продължават да предоставят образование и ресурси за техните изследователи, да си партнират с правителства и външни организации за разработване на стандарти и най-добри практики. А също и да работят с общности и експерти, за да направят AI безопасен и полезен.

Независимо дали прилагат AI за радикална трансформация на собствените си продукти или предоставят тези мощни инструменти на други, те ще продължат да бъдеат смели с иновациите и отговорни в техния подход. И това е само началото – предстои още повече във всички тези области през следващите седмици и месеци.

Ние от Дигитална агенция „Grow Easy“ се стараем да предоставяме най-актуалната информация в нашия блог. Така ще бъдем сигурни, че както ние, така и потребителите на нашия сайт, ще бъдат „в крак с модата“ на Google.

Източник: https://blog.google/technology/ai/bard-google-ai-search-updates/

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *