Изработка на уебсайт от нулата: ръководство за начинаещи

май 22, 2023Бизнес0 коментари

Изработка на уебсайт – помага за развитието на онлайн присъствието на всеки бранд. Независимо дали става въпрос за личен блог или бизнес. Уебсайтът може да се превърне в платформа за споделяне на вашите мнения и умения, създавайки възможности за реализиране на партньорства или работа по нови проекти.

В тази статия на дигитална агенция “Grow Easy” ще ви помогнем да превърнете идеята си за изработка на уебсайт в напълно функциониращ такъв. Ще получите насоки как да изберете подходящата платформа, план за хостинг и не на последно място запомнящо се име на домейн.

Четете докрай, защото ще ви разкрием и една дълбоко пазена тайна – какво да правите след публикуването на уебсайта. В края на тази статия ще можете да създадете първия си уебсайт от нулата.

3 неща, които трябва да направите, преди да пристъпите към изработка на уебсайт

Преди да преминете към изработката на първия си уебсайт, трябва да разберете тези три основни елемента – какво е платформа за създаване на уебсайтове (т.нар. сайт Builder), уеб хостинг и име на домейн.

изработка на уебсайт

Изберете правилната платформа

Двете най-популярни платформи за създаване на уебсайт са системите за управление на съдържанието (CMS) и създателите на уебсайтове. Препоръчваме Ви преди да пристъпите към окончателния си избор, да не забравите да направите проучване. Изборът на платформа, която е по- подходяща за Вашите нужди, ще направи процеса на изработката на уебсайт много по-лесен.

CMS е компютърен софтуер за проектиране, управление и публикуване на съдържание на уебсайтове. В тази статия ще се съсредоточим върху WordPress, тъй като това е популярната CMS платформа, която захранва над 42% от всички уебсайтове в интернет.

Вземете план за уеб хостинг

изработка на уебсайт

Уеб хостингът е услуга за публикуване на уебсайт или уеб приложение в интернет. Преди да изберете хостинг план, решете какъв тип уеб хостинг е подходящ за вашите нужди. Ако използвате платформа като WordPress, може да помислите за различни опции за CMS хостинг, тъй като те предлагат оптимизирани решения, специално разработени за CMS сайтове.

Това е така, защото повечето създатели на уебсайтове използват свои собствени доставчици на хостинг. Ако сте избрали да използвате сайт Builder, преминете към следващия раздел.

Изберете запомнящо се име на домейн

Накрая изберете име на домейн за уебсайта Ви. Потребителското име на домейн е не само от съществено значение за намирането на уебсайта от посетителите, но е и част от Вашия брандинг. Запомнящото се име на домейна може също да доведе до голям органичен трафик.

От друга страна, сайт Builder е инструмент, който опростява още повече изработката на уебсайтове. Този вид инструменти за създаване на уебсайт са изключително удобни и лесни за използване. Те предлагат шаблони и удобен за потребителя интерфейс от типа „плъзгай и постави“.

Изработка на уебсайт с помощта на сайт Builder

Най-подходящ за напълно начинаещи и хора без опит в уеб разработката.

Основни характеристики: включен хостинг, интерфейс без код, готови шаблони, визуален конструктор.

изработка на уебсайт

Уебсайтове, изработени с помощта на сайт Builder, са много подходящи за портфолио, автобиография, блог, бизнес уебсайт и др.

След като сте настроили платформата, хостинга и сте закупили домейна си, е време да преминете към изработката на Вашия уебсайт.

Създаването на уебсайтове с помощта на сайт Builder е много лесно. Ето кои са предимствата, заради които все повече бизнеси прибягват към този вид инструмент:

  • Хостинг в облак – по-надеждна работа и по-малка вероятност от прекъсване;
  • Сигурност- отговаря на стандартите за личната информация на посетителите;
  • Инструменти за изкуствен интелект (AI) – помагат за брандиране, маркетинг и оптимизиране на уебсайта;
  • Бърза настройка – интуитивен интерфейс за редактиране и създаване на собствено съдържание.

Изработката на уебсайт с помощта на сайт Builder преминава през следните 6 етапа:

1. Започнете с избора на подходящия шаблон за вашия сайт

2. Създаване на главната начална страница

3. Персонализиране на другите страници

4. Оптимизиране на навигацията

5. Добавяне на визуални елементи като изображения и видеоклипове

6. Запазване и публикуване на сайта

Вашият уебсайт вече е онлайн: какво следва?

Създаването на уебсайт подобрява присъствието на вашия личен или бизнес бранд онлайн. Освен това уебсайтовете помагат за споделяне на съдържание с по-широка аудитория. Преди да създадете собствен уебсайт, изберете подходящата платформа, запомнящ се домейн и ако е необходимо, си осигурете уеб хостинг план.

Ето няколко съвета, които трябва да вземете предвид след стартирането:

  • Ревизирайте редовно. Ревизирайте редовно съдържанието си, тъй като най-добрите практики за SEO се променят непрекъснато.
  • Популяризиране на уебсайта. Използвайте съдържание, имейли, социални мрежи и партньорски маркетинг, за да популяризирате уебсайта си и да привлечете повече посетители.
  • Анализирайте ефективността. Подобрете маркетинговите стратегии, за да избегнете бъдещи проблеми, като редовно анализирате резултатите си. Използвайте инструменти като Google Analytics, за да си помогнете.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *