Как да пишете подкани за ChatGPT, за да получите най-добри резултати

май 17, 2023Бизнес0 коментари

Не сте сигурни какво е подкана или как да напишете добра подкана за ChatGPT? 

В тази статия на дигитална агенцияGrow Easy“ ви представяме ръководство, което ще ви помогне да създадете съдържание, заедно с препоръчани инструменти.

С навлизането на езикови модели с изкуствен интелект, като ChatGPT, от това колко добре пишете подкани зависи качеството на резултатите, които ще получите от инструмента.

Можете да инструктирате ChatGPT да генерира информация, публикации в социалните мрежи, описания на продукти и други. Трябва само да предоставите няколко ключови думи или фрази.

Независимо дали сте дигитален маркетолог, блогър или собственик на бизнес, овладяването на изкуството за писане на подкани е от съществено значение. Това е ключово за създаването на убедително съдържание, което резонира с вашата аудитория.

Писането на ефективни подкани може да бъде предизвикателство, защото качеството на резултата зависи от конкретността и яснотата на инструкциите.

Ето някои приложими съвети и най-добри практики за писане на подкани, които дават най-добри резултати от ChatGPT.

Писане на подкани за ChatGPT

Какво представлява подканата за ChatGPT?

Подкана за ChatGPT е инструкция или тема за дискусия, която потребителят предоставя на модела на ChatGPT с изкуствен интелект, за да отговори на нея.

Подканата може да бъде въпрос, твърдение или друг стимул, предназначен да предизвика творчество, размисъл или ангажираност.

Потребителите могат да използват подкана, за да генерират идеи, да споделят мислите си или да започнат разговор.

Подканите на ChatGPT са проектирани да бъдат отворени и могат да бъдат персонализирани въз основа на предпочитанията и интересите на потребителя.

Как да напишете подкани за ChatGPT

Започнете, като зададете на ChatGPT подкана за писане, например „Напишете кратък разказ за човек, който открива, че има суперсила“.

След това ChatGPT ще генерира отговор въз основа на вашата подкана. Отговорът може да бъде дълъг няколко изречения или няколко параграфа, в зависимост от сложността на подкана и нивото на подробност, което сте поискали.

Използвайте генерирания от ChatGPT отговор като отправна точка за писане. Можете да вземете идеите и концепциите, представени в отговора, и да ги развиете. Добавете например свой собствен уникален подход към историята.

Ако искате да генерирате допълнителни идеи, опитайте се да зададете на ChatGPT допълнителни въпроси, свързани с първоначалната ви задача.

Например можете да попитате: „С какви предизвикателства може да се сблъска човекът при изследването на новооткритата си суперсила?“ или „Как суперсилата може да повлияе на отношенията на човека с другите?“.

Не забравяйте, че отговорите на ChatGPT са генерирани от изкуствен интелект и може да не са винаги перфектни или точно такива, каквито искате.

Въпреки това те могат да бъдат чудесен източник на вдъхновение и да ви помогнат да започнете да пишете.

Plug-in за Chrome, който трябва да имате

Препоръчвам ви да инсталирате приставката WebChatGPT, която ви позволява да добавяте подходящи резултати от Google към вашите ChatGPT подкани.

Това разширение добавя първите резултати от уеб към вашите ChatGPT подкани за по-точни и актуални разговори.

Например, ако попитам: „Кой е Винсент Тераси?“, ChatGPT няма отговор.

С включването на WebChatGPT приставката за Chrome създава нова подкана с първите резултати от Google и сега ChatGPT знае кой е Винсент Тераси.

Но халюцинацията все още е налице, защото аз никога не съм работил за Hilti; ChatGPT измисли компанията, защото не разполагаше с данните.

Майсторско инженерство на обратните подкани

ChatGPT може да бъде отличен инструмент за обратно инженерство на подкани, защото генерира естествени и увлекателни отговори на даден вход.

Чрез анализиране на подканите, генерирани от ChatGPT, е възможно да се придобие представа за основните мисловни процеси и стратегии за вземане на решения на модела.

Едно от ключовите предимства на използването на ChatGPT за обратен анализ на подканите е, че моделът е изключително прозрачен при вземането на решения.

Това означава, че е възможно да се проследят мотивите и логиката зад всеки отговор, което улеснява разбирането на начина, по който моделът достига до своите заключения.

След като направите това няколко пъти за различни типове съдържание, ще придобиете представа за създаването на по-ефективни подкани.

Подготовка на ChatGPT за генериране на подкани

Първо, активирайте обратното проектиране на подкани.

Въведете следната подкана: „Активирайте обратното инженерство на подканите? Под „Reverse Prompt Engineering“ имам предвид създаване на подкана от даден текст.“

Добре, ChatGPT вече е готов да генерира вашата подкана. Можете да тествате описанието на продукта в нова сесия на чатбота и да оцените генерираната подкана.

Напишете: „Създайте много технически шаблон за обратно подканване (reverse prompt engineering) за продуктово описание за iPhone 11.“

Резултатът е невероятен. Можете да тествате с пълен текст, който искате да възпроизведете. Ето пример за подкана за продажба на Kindle в Amazon.

Напишете: „Включете се в списъка на потребителските имена на потребителите, за да видите, че те са в състояние да се справят с проблема: „Reverse Prompt engineer the following {product), уловете стила на писане и дължината на текста:

продукт =“

Изпробвах го върху публикация в блога на SEJ. Насладете се на анализа – той е отличен.

           „Reverse Prompt engineer the following {text}, уловете тона и стила на писане на {text}, за да включите в подкана :

текст = целият текст, идващ от https://www.searchenginejournal.com/google-bard-training-data/478941/“

Но внимавайте да не използвате ChatGPT за генериране на вашите текстове. Той е само личен асистент.

Наистина ли всеки отговор, генериран от ChatGPT, е уникален? Или надценяваме способността му да създава различни текстове?

Това е интересният въпрос, който възникна, след като анализирах 10 000 текста, създадени от ChatGPT.

Заключение

В заключение, изследването на качеството на текстовете, генерирани от ChatGPT, даде някои интересни резултати.

Макар че алгоритъмът може да произвежда сходни отговори на различни въпроси, съществуват въпроси относно обещанието на OpenAI.

Оказва се, че ChatGPT може да не е най-добрият инструмент за генериране на съдържание поради липса на творчество и значително дублиране на съдържание.

Въпреки това инструментът все още може да бъде полезен за намиране на идеалната подкана за генериране на качествен текст, Използвайте помощта на други генератори като LLAMA, OPT, BLOOM, GPT3.5 или Cohere.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *