Пет идеи за това как да подобрим екипната работа в офиса

юли 21, 2022Бизнес0 коментари

Работата в екип може да се окаже предизвикателство във вашия офис. Все пак там са събрани различни хора с различни характери и навици. Поради тази причина е напълно възможно да има неразбирателства и търканици между част от колектива.

Това обаче по никакъв начин няма да помогне в работния процес. За това е важно по най-лесния начин да направим така, че офисът да работи като едно цяло, а не по единично.

В тази статия ние от „Grow Easy” ще представим пет идеи, с които да подобрите екипната работа.

  Превърнете офиса в удобно и приятно място, а не в затвор

Изключително важно е средата, в която екипът твори, да бъде удобна и приятна за работа. Едно от основните неща е всеки служител да си има отредено място – с бюро, компютър (по възможност) и всички необходими принадлежности. Така работата ще върви гладко.

В същото време е хубаво да има и поне едно обозначено пространство, където да се работи по общи проекти. Това ще помогне за сплотяването на екипа. Едно такова място е добре да бъде оборудвано с бяла дъска и достатъчно седящи места за всички.

     Обядвайте всички заедно

Един от моментите в работния ден, които сплотяват нашия екип най-много са обядите. Тогава всички се събираме, за да хапнем нещо вкусно и да си поговорим за интересни теми. Общуването в обедните почивки помага на всички служители да се опознаят още по-добре.

Практиката показва, че при идването на нов служител, той/тя най-лесно комуникира именно в почивките.

Добра идея е да изберете различна храна за всеки различен ден от седмицата. Един ден може да ядете пица, друг ден китайска храна и т.н. Може да направите обедите по-интересни, ако успеете между вас да се разберете и всеки ден някой да приготвя нещо у дома за останалата част от колегите си.

Нека го кажем така – всичко, което не включва работа, помага за сплотяването на колектива. Може да организирате походи в планината, разходки в парка или тренировки. А защо да не останем след работа и да играем интересни игри като Дартс, Настолни игри и други.

 Изградете правила и ценности заедно

Когато в един екип работят хора с подобни ценности, те много по-бързо успяват да се сработят. За това е важно да направите една среща с останалата часто от колегите и да разберете какви са вашите ценности като един екип. Нека всички поемат инициативата, да поговорят и разкажат. Хубаво е да се изслушвате помежду си. Спазвайте предварително заложените срокове, показвайте иновативност.

Може да измислите и правила във вашия офис. Така всички ще имат усещането, че са равнопоставени и всеки ще се стреми да не разочарова останалите. Опитайте! Гарантираме, че това ще даде резултат.

      Отбележете силните страни на всеки служител

Дори и най-добрият служител във всяка фирма има своите слаби страни. Това обаче не трябва да бъде изтъквано и постоянно коментирано. Напротив! Интересувайте се от работата на колегите си! Обърнете внимание в какво са по-добри и ги поощрявайте за това.

По този начин ще вдъхнете доверие у всеки един. Това без съмнение ще повиши нивото на работа и в същото време ще спомогне за подобряването на екипната работа.

По-добра комуникация = По-силен екип

Често се стига до слаба работа в екип, ако комуникацията между служителите не е добра. Ръководителите са хората, които трябва да „излеят“ основите на комуникацията в офиса. Те трябва да създадат каналите за комуникация.

Живеем във време, в което каналите за комуникация са изключително много. Можем да изберем подходящ такъв за коментиране на офис-задачите. Вече има приложения, които са създадени единствено за бизнес и помагат много, когато трябва един служител да работи по няколко проекта в комбинация с различни свои колеги. Отлично приложение от този тип е “Ora”, което ние от „Grow Easy” силно препоръчваме.

Направете така, че всеки един служител да знае към кого за какво може да се обръща. Хубаво е да има постоянно лице в офиса, което отговаря за различни въпроси, възникнали по време на работа. Така останалите служители ще са спокойни, че постоянно има към кого да се обърнат за помощ.

Разрешаване на конфликти

Проактивното разрешаване на конфликти е от решаващо значение за поддържането на хармонична и продуктивна работна среда. Неразрешените конфликти могат да се задълбочат и да доведат до влошаване на морала, намаляване на производителността и дори до текучество на служители. Предлагаме ви по-задълбочено разглеждане на проактивното справяне с конфликтите:

1. Ранно разпознаване на признаците: Ранните индикатори за конфликти може да са незабележими, като например намалена комуникация, пасивно-агресивно поведение или формиране на клики в екипите. Ранното разпознаване на тези признаци може да предотврати разрастването на незначителен проблем.

2. Открит диалог: Насърчавайте участващите страни да изразяват открито своите чувства и притеснения. Безопасното пространство, в което служителите се чувстват изслушани без осъждане, е от решаващо значение. Това може да бъде улеснено от ръководител или представител на отдел „Човешки ресурси“.

3. Активно слушане: От съществено значение е не просто да чувате, а да слушате истински и да разбирате гледната точка на всяка страна. Активното слушане включва отделяне на пълно внимание, въздържане от прекъсване и перифразиране, за да се гарантира разбирането.

4. Останете неутрални: Ако посредничите в конфликт, от решаващо значение е да останете безпристрастни. Фаворизирането на едната страна може да изостри проблема, което да направи разрешаването му по-трудно.

Тиймбилдинг активности

Тиймбилдинг активности са важен инструмент за изграждане на по-силни и ефективни екипи в офиса. Тези активности могат да подобрят комуникацията, да укрепят връзките между колегите, да поощрят креативността и иновациите и да подкрепят общата визия и цел на екипа.

Тиймбилдинг активностите могат да бъдат разнообразни и да варират в зависимост от нуждите на вашия екип. Някои примери включват работници, които участват в игри, изпълняват проекти заедно, участват в тренировки и уъркшопи или дори отиват на излети и събития извън офиса.

Една популярна активност за тиймбилдинг е „разбиването на леда“, която помага на новите екипи да се запознаят и да се усещат комфортно един с друг. Това може да включва прости игри или упражнения, които насърчават хората да споделят нещо за себе си и да участват в обща дейност.

За екипите, които работят заедно от известно време, активности за тиймбилдинг могат да бъдат по-сложни и предизвикателни. Това може да включва упражнения за решаване на проблеми, в които екипът трябва да работи заедно, за да намери решение на сложен въпрос или задача. Това може да подпомогне уменията за взаимодействие в екипа и да научи членовете на екипа как да работят по-ефективно заедно.

Eкипите, които търсят повече авантюра или разнообразие, активности като екскурзии, спортни събития или дори корпоративни ретрити могат да бъдат един чудесен начин за излизане от офиса и за изграждане на силни връзки. Това може да включва активности като планинско колоездене, катерене, бягане или дори участие в благотворителни събития.

Независимо от типа на тиймбилдинг активността, ключът към успеха е да се поддържа позитивна и подкрепяща атмосфера. Целта е да се насърчи сътрудничеството и комуникацията, а не конкуренцията и изолацията. С правилната планировка и подход, тиймбилдинг активностите могат да бъдат мощен инструмент за подобряване на екипната работа и ефективността в офиса.

Работата в екип е нещо, от което всяка фирма може да измъкне позитиви. Резултатите винаги ще са по-добри, ако ги вършат няколко души, които мислят в една и съща посока. Все пак народът го е казал – „две глави винаги мисля по-добре от една“. 

 

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *