Пет идеи за това как да подобрим екипната работа в офиса

Jul 21, 2022Бизнес0 comments

Работата в екип може да се окаже предизвикателство във вашия офис. Все пак там са събрани различни хора с различни характери и навици. Поради тази причина е напълно възможно да има неразбирателства и търканици между част от колектива.

Това обаче по никакъв начин няма да помогне в работния процес. За това е важно по най-лесния начин да направим така, че офисът да работи като едно цяло, а не по единично.

В тази статия ние от „Grow Easy” ще представим пет идеи, с които да подобрите екипната работа.

  1.       Превърнете офиса в удобно и приятно място, а не в затвор

Изключително важно е средата, в която екипът твори, да бъде удобна и приятна за работа. Едно от основните неща е всеки служител да си има отредено място – с бюро, компютър (по възможност) и всички необходими принадлежности. Така работата ще върви гладко.

В същото време е хубаво да има и поне едно обозначено пространство, където да се работи по общи проекти. Това ще помогне за сплотяването на екипа. Едно такова място е добре да бъде оборудвано с бяла дъска и достатъчно седящи места за всички.

  1.       Обядвайте всички заедно

Един от моментите в работния ден, които сплотяват нашия екип най-много са обядите. Тогава всички се събираме, за да хапнем нещо вкусно и да си поговорим за интересни теми. Общуването в обедните почивки помага на всички служители да се опознаят още по-добре.

Практиката показва, че при идването на нов служител, той/тя най-лесно комуникира именно в почивките.

Добра идея е да изберете различна храна за всеки различен ден от седмицата. Един ден може да ядете пица, друг ден китайска храна и т.н. Може да направите обедите по-интересни, ако успеете между вас да се разберете и всеки ден някой да приготвя нещо у дома за останалата част от колегите си.

Нека го кажем така – всичко, което не включва работа, помага за сплотяването на колектива. Може да организирате походи в планината, разходки в парка или тренировки. А защо да не останем след работа и да играем интересни игри като Дартс, Настолни игри и други.

  1.       Изградете правила и ценности заедно

Когато в един екип работят хора с подобни ценности, те много по-бързо успяват да се сработят. За това е важно да направите една среща с останалата часто от колегите и да разберете какви са вашите ценности като един екип. Нека всички поемат инициативата, да поговорят и разкажат. Хубаво е да се изслушвате помежду си. Спазвайте предварително заложените срокове, показвайте иновативност.

Може да измислите и правила във вашия офис. Така всички ще имат усещането, че са равнопоставени и всеки ще се стреми да не разочарова останалите. Опитайте! Гарантираме, че това ще даде резултат.

  1.       Отбележете силните страни на всеки служител

Дори и най-добрият служител във всяка фирма има своите слаби страни. Това обаче не трябва да бъде изтъквано и постоянно коментирано. Напротив! Интересувайте се от работата на колегите си! Обърнете внимание в какво са по-добри и ги поощрявайте за това.

По този начин ще вдъхнете доверие у всеки един. Това без съмнение ще повиши нивото на работа и в същото време ще спомогне за подобряването на екипната работа.

  1.       По-добра комуникация = По-силен екип

Често се стига до слаба работа в екип, ако комуникацията между служителите не е добра. Ръководителите са хората, които трябва да „излеят“ основите на комуникацията в офиса. Те трябва да създадат каналите за комуникация.

Живеем във време, в което каналите за комуникация са изключително много. Можем да изберем подходящ такъв за коментиране на офис-задачите. Вече има приложения, които са създадени единствено за бизнес и помагат много, когато трябва един служител да работи по няколко проекта в комбинация с различни свои колеги. Отлично приложение от този тип е “Ora”, което ние от „Grow Easy” силно препоръчваме.

Направете така, че всеки един служител да знае към кого за какво може да се обръща. Хубаво е да има постоянно лице в офиса, което отговаря за различни въпроси, възникнали по време на работа. Така останалите служители ще са спокойни, че постоянно има към кого да се обърнат за помощ.

Работата в екип е нещо, от което всяка фирма може да измъкне позитиви. Резултатите винаги ще са по-добри, ако ги вършат няколко души, които мислят в една и съща посока. Все пак народът го е казал – „две глави винаги мисля по-добре от една“. 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *