Какво е Google Ads и как работи?

юни 20, 2023Gogle Ads0 коментари

Запитвали ли сте се някога точно какво е Google Ads и по какъв начин може да бъде полезна тази функция за вас и вашите бизнес цели? Използването на Google Ads (което преди беше известно под името Google Adwords) може да бъде най-доброто, далновидно и лукративно решение, което вземате за вашия бизнес. Да, това не е преувеличение!

Хора от цял свят използват Google за търсене на всякаква информация над 3,5 милиарда пъти на ден. Всяко търсене ви предлага възможности да представите марката или бизнеса си пред повече потребители и да ги направите по-разпознаваеми и популярни. От своя страна това отваря много повече и често доходоносни възможности пред вашия бизнес. Чудесно е, че можем да се възползваме от особеностите на дигиталната среда, но за да опознаем целия й потенциал, нужно е първо да разберем какво е Google Ads. 

Точно тук се намесва Google Ads. Google Ads ви позволява да рекламирате и популяризирате вашите продукти и услуги, когато потребителите използват търсачката със съответните ключови думи. Когато използването на тази възможност, предоставена от Google, е осъществена по правилния начин, има потенциала да стимулира потенциалните клиенти да осъществяват покупки и значително да увеличи продажбите.

Нека в тази статия на дигитална агенция „Grow Easy“ да разгледаме какво е Google Ads, как работи и как може да подпомогне успеха на вашия бизнес.

Какво е Google Ads?

Отговорът на въпроса какво е Google Ads е едновременно кратък и дълъг, но не се притеснявайте, ниe сме тук, за да ви обясним всичко на достъпен и разбираем език. 

Google Ads е платена онлайн рекламна платформа, предлагана от Google. Първоначално наречена Google Adwords, компанията за търсачки ребрандира услугата на Google Ads през 2018 г. Начинът, по който работи, остана по същество същият, въпреки промяната в името. Когато потребителите търсят по ключова дума, те получават резултатите от своята заявка на страница с резултати от търсачката (SERP). Тези резултати могат да включват платена реклама, насочена към тази ключова дума.

Да вземем например резултатите за ключовата дума „ресторанти в София“. Когато изпишете тази ключова дума в търсачката, ще излязат много страници с резултати, които отговарят на търсенето ви. Можете да видите, че всички реклами са в горната част на SERP. Те също така изглеждат почти идентични с резултатите от органичното търсене, с изключение на допълнително отбелязаната с дума „Реклама“ в горната част на публикацията.

Това е добре за рекламодателя, тъй като първите резултати в Google обикновено получават по-голямата част от трафика за заявки за търсене. Закупуването на реклама в Google обаче не гарантира непременно позициониране сред първите места на страницата с резултатите. В крайна сметка вероятно ще имате много други търговци, които се състезават за същата ключова дума чрез Google Ads.

За да разберем как се съставят тези класации и какво е определящо за позицията на вашата реклама, нека да разгледаме не само какво е Google Ads, но и как точно работи.

Как работи Google Ads?

Няма как да отговорим на въпроса какво е Google Ads без да разясним как точно работи платформата.

Google Ads работи по модела „плащане на клик“ (PPC). Това означава, че търговците се насочват към конкретна ключова дума в Google, която да описва най-добре техния бизнес, предлаганите стоки и услуги, и правят оферти за ключовата дума. По този начин търговците се конкурират помежду си, когато са в една сфера на дейност и са се насочили към една и съща ключова дума.

Какво е Google Ads

Офертите, които правите, са „максимални оферти“ или максимумът, който сте готови да платите за реклама. Всяка оферта е изписана в американски долари.

Например, ако максималната ви оферта е $4 и Google определи, че цената ви на клик е $2, тогава ще получите това рекламно разположение! Ако от Google определят, че цената на клик е повече от $4, не получавате рекламното разположение.

Като алтернатива можете да зададете максимален дневен бюджет за вашата реклама. Никога няма да харчите повече от определена сума за тази реклама на ден. Това ще ви помогне да получите по-добра представа за това колко трябва да бюджетирате и заделите за вашата дигитална рекламна кампания.

Какво е Google Ads – видове оферти

Собствениците на бизнеси, които желаят да рекламират с Google Ads, имат три опции при избора на офертите си:

  • Цена на клик (CPC) – Колко плащате, когато потребител кликне върху вашата реклама.
  • Цена на хиляда (CPM) – Колко плащате за 1000 рекламни импресии.
  • Цена на ангажиране (CPE) – Колко плащате, когато потребител извърши конкретно действие чрез вашата реклама (регистрира се в списък, гледа видео и т.н.).

 

След това Google взема сумата на офертата и я свързва с оценка на вашата реклама, наречена качествен рейтинг. Според Google:

„Качественият рейтинг е оценка на качеството на вашите реклами, използваните ключови думи и целеви страници. Рекламите с по-високо качество могат да доведат до по-ниски цени и по-добри рекламни позиции.“

Резултатът е между 1 и 10, като 10 е най-високият резултат. Колкото по-висок е резултатът ви, толкова по-добре ще се класирате и толкова по-малко трябва да харчите за конвертиране.

Вашият качествен рейтинг, съчетан със сумата на вашата оферта, създава вашия рекламен ранг — позицията, на която рекламата ви ще се показва в страницата с резултати от търсенето. Когато потребителят види рекламата и кликне върху нея, рекламиращият плаща малка такса за това кликване (ако е избран начин плащане на кликване).

Идеята е, че колкото повече потребители щракнат върху рекламата на рекламодател, толкова по-вероятно е да постигнат целите на рекламата (напр. да посетят сайта на бизнеса, да направят покупка).

След като вече знаете как работят рекламите от Google, нека да разгледаме различните типове реклами на Google, които можете да използвате за кампанията си.

Какво е Google Ads – видове реклама

Google предлага разнообразие от различни типове кампании, които можете да използвате:

  • Кампания за търсене
  • Дисплей кампания
  • Кампания за пазаруване
  • Видео кампания
  • Кампания за приложения

 

Какво е Google Ads – как работи всеки вид реклама

Кампания за търсене

Рекламите от кампания в мрежата за търсене се показват като текстова реклама в страницата с резултати за ключовата дума. Това са рекламите, с които вероятно сте най-запознати. Те се показват на страницата с резултати от търсенето с черен символ „Реклама“ до URL адреса. Текстовите реклами не са единственият тип реклами в мрежата за търсене. Можете също така да накарате рекламите си да се показват в Google Пазаруване. 

Кампания за пазаруване

Какво е Google Ads

Кампанията за пазаруване ви позволява да рекламирате продуктите си по много по-визуален начин. Тези реклами могат да се показват като изображения на страницата с резултати от търсенето или могат да се показват в Google Пазаруване. Ако предлагате физически продукт, рекламите в Google Пазаруване могат да привлекат таргетирани потенциални клиенти, като представят продукта ви директно на клиентите.

Дисплей кампания

Дисплейната мрежа се възползва от голямата мрежа от партньори на Google, за да покаже вашата реклама по различни уебсайтове. Има много различни начини, по които тези реклами се появяват. Вашата реклама може да се показва на уебсайтове на партньори, като видеореклама преди видеоклипове в YouTube. Google също така ви позволява да рекламирате рекламата си в своята имейл платформа Gmail. Можете да накарате рекламата си да се показва в приложения на трети страни в мрежата за приложения на Google.

Някои предимства от използването на дисплейната мрежа са нейният обхват. Google си партнира с повече от два милиона уебсайта и достига до повече от 90% от всички интернет потребители. Това гарантира, че вашата реклама ще се появи пред възможно най-много потребители.

Видео кампания

Какво е Google Ads

Това са реклами, които се показват преди видеоклипове в YouTube. Рекламите на видео кампанията се предлагат в различни форми. Има видеореклами с възможност за пропускане, без възможност за пропускане, реклами за откриване, които можете да намерите на страницата с резултати от търсенето на конкретни ключови думи, различни наслагвания и банери.

Кампания за приложения

Не е нужно да проектирате всяка отделна реклама за приложение. Вместо това Google ще вземе вашия текст и снимки и ще предоставят рекламата вместо вас. Алгоритъмът тества различни комбинации и по-често използва тази, която се представя най-добре.

 

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *