Какво е SEO Оптимизация? | Видове SEO

ное. 7, 2022SEO0 коментари

Какво е SEO оптимизация? SEO е абревиатура от Search Engine Optimization или казано на български – оптимизация за търсачки. Този вид услуга е изключително важна за бизнесите, защото „отключва“ врати, които със сигурност ще направят разликата между Вас и конкуренцията. В тази статия на „Grow Easy” ще поговорим за това какво е SEO оптимизация, какви са видовете и предимствата и как помага на бизнеса.

Какво е SEO оптимизация?

SEO е процес, чрез който даден сайт се оптимизира спрямо търсенето на потребителите с цел по-високо класиране сред органичните резултати.

При Google Ads рекламите плащате директно на търсачката, за да имате по-високо класиране. Разликата с платформата на Google за реклами е голяма. GAds ви дава възможност почти веднага да сте в горната част на резултатите на първа страница, но спрат ли рекламите, вашият резултат моментално ще изчезне от позицията, която са заемали. При оптимизацията по ключова дума/фраза се изисква повече работно време, но устойчивостта е в пъти по-голяма.

seo оптимизация, какво е seo оптимизация, видове seo

Можем да добавим и още един факт. Множество направени проучвания в последните години показват, че голям процент от хората (почти над 90%), пропускат рекламите в началото на първа страница и се „впускат“ директно в органичните резултати. Това може да бъде само един показател за това колко важно е SEO-то в днешно време.

Но да се върнем на въпроса какво е SEO оптимизация? В България най-често се оптимизират сайтовете за търсачката на Google и това е нормално. Това е най-използваната платформа за търсене у нас. SEO-то също така може да подобри вашите резултати в Google My Business, Google Maps и YouTube. Предимствата на оптимизацията са много и са доказани с проучвания и цифри, които самият Google прави от своето създаване в края на XX век.

Какво е SEO оптимизация и какви предимства дава тя?

Какъв процент от хората цъкат с мишката на първите органични резултати в Google? Колко от хората пропускат рекламите и директно „прескачат“ до органичните резултати? Това са въпроси, чиито отговори ще ви докажат колко важно е SEO-то за вашия бизнес.

На 23 октомври 2000 година от Google представят своята платформа за реклами – Google Adwords. По-късно тя бива прекръстена на GAds. С годините тя се доказва като отлично бизнес пособие за популяризиране и „добиване“ на нови клиенти. С времето обаче успеваемостта на рекламите спада, тъй като хората вече знаят кое е реклама и кое не. За това и „прескачат“ опцията, която Google Ads им дава и директно търсят органичния резултат. Последното мащабно проучване от края на 2021 година включва над 4 000 000 потребители. От него става ясно, че 94% пропускат рекламите и директно се отправят към органичните резултати под тях.

А именно при органичните резултати са важните цифри. Над 54% от потребителите кликат на първите три резултати. 68% от кликовете се разделят между първите 5 резултата, а 32% са тези, които директно се доверяват на първия органичен резултат в Google. За финал можем да кажем, че резултатите между 6-10 място „взимат“ по-малко от 4%.

Тези цифри доказват колко важно е SEO-то. И докато в последните години целта на всеки бе да се намира на първа страница от резултатите в Google, то към днешна дата можем да кажем, че това изобщо не е достатъчно. Именно за това ние от Дигитална агенция „Grow Easy” работим не само за изкарването на вашия сайт на първа страница, а се целим доста по-високо от това.

Видове SEO оптимизация

Правейки оптимизация по ключова дума/фраза, то работата се разделя на два основни типа – On-Page и Off-Page. При първия се оптимизира избраната страница, а при втория тип се работи спрямо външни изисквания и фактори за сайта.

  • On-Page оптимизация

Тук се акцентира само и единствено над вътрешността на сайта – подобряване на кода, качеството, скоростта. Създават се връзки между различните страници в сайта, за да може „роботите“ на Google по-лесно да го обходят и разберат.

Колкото повече страници и съдържание има на вашия сайт, толко повече работа има по него. Това обаче прави On-Page оптимизацията много по-значима и резултатите по-бързо могат да бъдат видяни. Някои от най-големите и значими сайтове в света правят само и единствено On-Page оптимизация, тъй като това им е напълно достатъчно.

  • Off-Page оптимизация

За този вид оптимизация се обръща внимание само и единствено на външните фактори и това как те влияят на вашия сайт. Най-популярни са хипервръзките, които се изграждат между различни сайтове чрез релевантни за двата бизнеса ключови думи/фрази.

Обръщайки се към Дигитална агенция „Grow Easy” за услугата SEO оптимизация, вие ще получите индивидуално изготвен одит на сайта, както и персонализирана стратегия, по която ще работим, за да постигнем желаните резултати.

Колко време отнема SEO оптимизацията?

Това е въпрос, който клиентът често задава. Отговорът обаче никога не може да бъде конкретен. От голямо значение са някои основни неща:

  • Състояние на сайта;
  • Съдържание на сайта;
  • Цели;
  • Конкуренция и др.

Възможно е резултати да се видят още в първия месец на работа, но е възможно да „пристигнат“ и след 6 месеца. След като направим одит на вашия сайт, ние можем да прогнозираме време, за което ще може да се постигнат желаните цели и резултати.

Може ли някой да ви гарантира резултати?

„Ще изкачим вашия сайт на първо място в Google” е една от най-големите лъжи в света на дигиталния маркетинг. Никой уважаващ себе си SEO специалист не може да ви гарантира това нещо. Факторите, от които това зависи, са наистина много, за да можеш да обещаеш дадена позиция.

seo оптимизация, какво е seo оптимизация, видове seo

Ние от Дигитална агенция „Grow Easy” обаче сме единствените на пазара, които при започване на работа, се обвързваме допълнително с клиента. Какво значи това?

Ние гарантираме за работата си, като при не постигане на договорените резултати, ние ще възстановим сумата, която сте инвестирали в услугата.

Това, което можем да обещаем, е че нашият екип ще работи на 100% за постигането на желаните резултати.

И не на последно място – ако искате да проучите и намерите добра SEO агенция, тогава най-добре да се допитате до ваш приятел или познат, който е работил с такава. Често SEO агенциите са затрупани с работа и нямат достатъчно време, за да класират своя сайт на челни позиции. Това, че някоя маркетинг агенция е на първо място за дадена услуга, не може да ви бъде гаранция, че ще сторят това и с вашия сайт.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *