Реклама в интернет – наръчник за начинаещи

мар. 24, 2023Gogle Ads0 коментари

реклама в интернет

Популярната реклама в интернет звучи като нещо, което винаги е съществувало, нали така? Просто сме свикнали до такава степен с интернет рекламата, че е трудно да си представим живота без нея. Трудно е да си представим и че ранният интернет изключвал търговията от уравнението. В наши дни интернет е основата на всяка индустрия. То прави по-лесно от всякога да създадете магазин и да превърнете страстите си в източник на доход. Но започването е само половината от битката. За да поддържате този магазин, ще ви е необходима някаква реклама в интернет.

Добрата новина е, че без разходи за печат, всяка реклама в интернет обикновено е по-евтината алтернатива на традиционните реклами. Дигиталните реклами също са по-непосредствени – вместо да убеждават потребителя да посети физически магазин, цифровите реклами могат да го заведат директно до уеб страница, за да направи покупка лесно и бързо.

Въпреки тези удобства, не всяка реклама в интернет е бърза печалба за бизнеса. Всяка марка се противопоставя на вниманието в интернет, конкурирайки се не само с други реклами, но и за забавлението. Има и огромен брой канали за разпространение на вашата реклама в интернет (всеки с конкретна аудитория) и много форми, които вашата реклама може да приеме.

Всичко това може да направи онлайн рекламата обезсърчаваща за новодошлите. Ето защо ние съставихме това ръководство за начинаещи за реклама в интернет, очертавайки основите на успеха на тази арена. Останете с нас, за да научите повече!

Реклама в интернет – какво представлява?

Дигиталната реклама е разпространението на промоционално съдържание чрез онлайн канали. По-просто казано, тя е реклама в интернет.

реклама в интернет

Въпреки че често се включва като част от цялостната стратегия за дигитален маркетинг на марката, онлайн рекламата е собствена отделна практика. Обикновено включва закупуване на рекламно пространство за кампании. На фона на това, маркетингът често дава приоритет на органичния растеж чрез съществуващи канали като имейл бюлетини, съдържание на блогове, кампании в социалните медии, маркетинг на търсачките и други, въпреки че можете да вплетите цифрови реклами в тях.

Дигиталната реклама е широка категория с нови видове „реклами“, които се събират всеки ден. Те се появяват във всякакъв брой форми (банерни реклами, цифрови флаери, видеоклипове или анимации) и по всякакъв брой канали (от социални медии до конкретни уебсайтове и резултати от търсачките).

Реклама в интернет – цели

Целите на вашата онлайн рекламна стратегия ще варират от кампания до кампания и вероятно са компонент от общите годишни или тримесечни цели на вашия бизнес. Все пак традиционната рекламна практика очертава комбинация от три общи цели – информирайте, убеждавайте и напомняйте.

реклама в интернет

 • Информирайте – Създайте информираност за марката или продукта
 • Убеждавайте – Увеличаване на приходите чрез преобразуване на клиентите
 • Напомняйте – Дръжте марката си на преден план в съзнанието на потребителя

Въпреки че рекламите струват пари, директните продажби не винаги са основната цел на рекламата. Има много маршрути за увеличаване на приходите, някои от които са изрично косвени. Например, рекламата може да убеди зрителя да щракне върху бутон CTA (призив за действие) и да закупи, или може да ги информира за продукт. 

Видове реклама в интернет

реклама в интернет

Въпреки че има много различни видове (и подтипове) на онлайн реклами, можем да ги разделим на две основни категории.

Дисплейни реклами

Дисплейните реклами са най-разпознаваемият тип цифрова реклама. Те обикновено се състоят от изображения, копие на реклама и CTA в някаква конфигурация. Те имат най-близката прилика с традиционната реклама. Най-често срещаните видове дисплейни реклами са:

 • Банери – квадратни или правоъгълни реклами, базирани на изображения, показани по-горе или отстрани на уеб съдържанието.
 • Изскачащи реклами – реклами, които прекъсват сърфирането чрез наслагване на изображението на екрана и изискват зрителя да ги затвори ръчно.
 • Интерстициални реклами – реклами, които се показват по време на екрана за зареждане и изискват от зрителя да изчака няколко секунди, преди да щракне от тях.
 • Богати медийни реклами – реклами с интерактивни елементи (освен бутони CTA) като текстови полета, функционалност за прекарване на пръст/превъртане, множество избор или 360 ° въртящи се изображения.
 • Видео реклами – стандартни видео реклами, както по телевизията. Само че цифровите видео платформи позволяват на зрителите да пропуснат някои реклами след няколко секунди.

Нативни реклами

Нативните реклами са реклами, които са проектирани да бъдат интегрирани безпроблемно в цифрова емисия. Те са предназначени да изглеждат напълно естествено и органично, оттук и терминът нативни. Тези реклами обръщат внимание на целевата си аудитория и се стремят да имитират вида на съдържанието, което зрителят консумира или търси. Поради това начинът, по който местните нативните могат да изглеждат, варира в зависимост от публиката и платформата. Ето кои са най-често срещаните видове нативни реклами:

 • Реклами в социалните мрежи – компаниите плащат за своите публикации в социалните медии, за да се класират по-високо в алгоритъма на платформата и да се появяват в емисиите на хора, които не са последователи, които имат подобни навици за пазаруване или сърфиране.
 • Платени реклами за търсене – бизнесът плаща, за да се класират уеб страниците му в горната част на обща страница за резултати от търсачката за избрани ключови думи или фрази.
 • Промоционални реклами – компаниите плащат, за да бъдат изброени продуктите им в горната част на страницата с резултати от търсенето на уебсайт или приложение за пазаруване.
 • Препоръчани реклами –  компаниите плащат, за да имат своите продукти или съдържание, представени в свързани/препоръчани секции за сайтове за пазаруване или съдържание.
 • Инфлуенсър маркетинг – компаниите си партнират със звезди в социалните медии с висок брой последователи и създават спонсорирано съдържание за емисията на този инфлуенсър.
 • Спонсорирано съдържание – фирмите спонсорират подкасти, видео канали или конкретни части от съдържанието. Рекламата може да включва създателя на съдържанието, който да чете дълго рекламно копи или просто уведомява публиката, че съдържанието е спонсорирано от конкретна марка.
 • Продуктово позициониране – компаниите плащат, за да бъдат представени продуктите им без директна реклама във видеоклипове или видео игри.

Процесът по изграждане на реклама в интернет

Процесът по изграждане на класическа онлайн реклама включва четири основни стъпки:

 • Стратегия – всяка концепция за дигитална реклама трябва да е подплатена от добро проучване на пазара и аудиторията.
 • Бюджет – бюджетирането е процесът на приоритизиране на рекламните идеи и изяснява къде е най-добре и ефективно да се насочат финансите.
 • Продукция – в тази стъпка трябва да се изясни кои ще се лицата, които ще се заемат с различните етапи на изграждане на избраната реклама. Важно е да се работи с правилните специалисти с опит в своята област.
 • Дистрибуция – всеки онлайн канал има различен процес за дистрибутиране на реклами.

Въпреки че дигиталната реклама има за цел да допълва общите усилия за органичен маркетинг, тя самостоятелно може да повиши продажбите, да насърчи информираността на марката и да се свърже с вашата аудитория по много по-бърз начин. За тази цел, разбира се, е необходимо и страхотно рекламно съдържание, което да привлича аудиторията.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *