Бранд и значението му за развитие на успешен бизнес

дек. 13, 2022Бизнес0 коментари

Основното значение на бранд се свързва със съвкупност от дейности, които помагат на компаниите да изградят разпознаваема от аудиторията идентичност. Или казано по опростен начин: това е комбинация от много неща, които правят бизнеса Ви уникален:

  • начинът, по който общувате;
  • тонът на посланията;
  • логото, името, цветовете и шрифтовете, които използвате.

Използвайки силата на емоцията, идентичност на бранда ще Ви помогне да спечелите клиенти, да мотивирате служителите и да изградите доверие! Все още не сте се уверили в стойността на това ключово понятие? Прочете посочените по-долу мотиви, които доказват, че брандът има важно значението за развитие на успешен бизнес.

Как силата на психологията въздейства върху бранда?

Силният имидж и добрата репутация на бранда имат значение! Те въздействат на реакцията на Вашите настоящи и бъдещи клиенти към продуктите и услугите, които предлагате.

Важно е  логото и графичната идентичност на Вашия бизнес да съответстват на нагласите, стремежите и нуждите на целевата аудитория. Много елементи на дизайна – цветове, форми, шарки – предизвикват различни емоции в различните аудитории. Например, червено лого ще има различна конотация в Русия, отколкото в Съединените щати. Ето защо проучването на целевите клиенти и техните нагласи е важна първа стъпка от развитието на всеки бранд!

И още един пример. В 21 век ежедневно пред очите на потребителите преминават стотици рекламни послания. Само когато хората се обвържат емоционално с някаква част от съобщението, те ще забележат или дори запомнят бранда. А ето кои са типове бизнеси, които стимулират тази връзка:

  • Брандове, които имат ясно разбиране за това кои са и за аудиторията, която искат да обслужват;
  • Бизнеси, чиито марки ясно съобщават защо са по-добри или различни от конкуренцията.

 

Как изграждането на бранд идентичност повишава осведомеността?

Наличието на стабилна марка помага на бизнеса да изгради разпознаваемост и осведомеността сред клиентите. Например представете си човек, който се намирате в голям търговски обект и търси определен продукт или услуга. Шансовете  да избере стока на познат бранд  са по-големи от тези да се спре на марка, за която никога не е чувал.

Бранд

В забързаното си ежедневие обикновено, когато сме в хранителния магазин, машинално посягаме към опаковката на любимото си кисело мляко. И към други хранителни продукти, които консумираме всеки ден. Разпознаваме го по логото на марката, по опаковката- тези ключови идентификатори на марката, за които по-горе вече споменахме. Ето защо е от голямо значение генерирането на по-голяма разпознаваемост на марката още с пускането на нови продуктите.  Това допринася за издигането на бизнеса и ще му помогне да се конкурира по-добре на пазара.

Как изграждането на успешен бранд дава конкурентно предимство?

Може би сте чували поговорката: „Имаш само един шанс да направиш първо впечатление“. Въпреки че много компании често се преименуват именно името и слогана са това, което ги отличава.

Една страхотна марка със силни послания може да накара бизнеса да се открои. Освен това тя може да им даде предимство на пазара от самото начало, което да ги отличи от конкурентите им.

Бранд

Значението на бранда за създаването на лоялност сред клиентите

Когато даден бизнес се наложи на пазара като утвърден бранд, клиентите започват да купуват продуктите или услугите. В този момент от изключително значение са ефективните маркетингови инструменти, които карат хората да се върнат за още. В резултат на това бизнесът създава база от лоялни клиенти.

Потребителите често са привлечени от брандове, които споделят сходни ценности. Например хората, които са ориентирани към zero waste културата биха си купили натурален сапун в хартиена опаковка  от малък занаятчийски бранд. И това е така, защото и купувачите, и марката, създала този невероятен продукт, се стремят към живот без пластмаса. И именно тези ценности създават лоялност към бранда.

Изграждане на доверие във вашия бранд

Брандът с ясни и отчетливи послания ще накара клиентите и конкурентите да го възприемат по-сериозно на пазара. Вероятно е клиентите да купуват продукти или услуги на даден бизнес, когато съобщенията им звучат така, сякаш имат установен опит.

Друг добър начин за установяване на доверие е препоръката от клиент. Освен това препоръките дават достоверност за продукта или услугата на даден бизнес. Ако клиентът не резонира с марката, повече от вероятно клиентът няма да се чувства комфортно да гарантира за продукта или услугата.

Бранд

Значението на бранда за повишаването на мотивацията и удовлетворението от работата на служителите

Ако служител работи за бизнес с високо ценена репутация, то той ще се гордее с това, което прави. Когато един човек има силно отношение към мисията и ценностите на бранда, ще се чувства по-удовлетворен от работата си. В подобна ситуация много е вероятно служителите Ви да рекламират компанията и работата, която вършат пред семейството и приятелите си!

В заключение, ако сте собственик на малък или стартиращ, не пренебрегвайте значението на изграждането на успешен бранд. Развиването на бранд идентичност изисква много дисциплина, но сами ще се уверите, че това е най-ценният актив на Вашия бизнес!

 

 

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *