Как да отговаряме на интервю за работа | Съвети за успех

ян. 13, 2023Бизнес0 коментари

Как да отговаряме на интервю за работа

Едва ли съществува пълнолетен човек, който поне един път да не си е задавал този важен въпрос – как да отговаряме на интервю за работа? Няма спор, че от отговорите и представянето ни по време на интервю за работа до огромна степен зависи дали ще получим мечтаната или нужната работна позиция. Само че не всеки се чувства достатъчно добре подготвен, за да се представи блестящо на етапа с интервюто, дори и да е квалифициран за работата.

Истина е, интервютата за работа определено са плашещо и предизвикателно преживяване. Но няма как да минем без тях. Затова и е необходимо да знаем как да отговаряме на интервю за работа. Следва да направим достатъчно добро впечатление, така че внимателно да обмислят нашата кандидатура.

Дори когато сте ходили на повече интервюта, отколкото можете да преброите, те все пак си остават трудност и повод за стрес. С всяко интервю за работа се срещате с нови хора, продавате себе си и уменията си. Често получавате странична оценка за това, което знаете или не знаете. И трябва да останете оптимистични и ентусиазирани през всичко това. Това може да бъде предизвикателство, особено когато сте на интервю за работа, за която наистина бихте искали да ви наемат.

Как да отговаряме на интервю за работа

Няма място за паника

Има начини да си осигурите блестящо представяне и съвети за това как да отговаряме на интервю за работа, от които всички можем да се възползваме.

Само малко време за подготовка може да помогне много. Колкото повече време отделите предварително и за да се подготвите, толкова по-удобно ще се чувствате по време на самото интервю. Не забравяйте обаче, че интервюто за работа не е изпит и не е нужно да учите часове наред. Вместо това дайте приоритет на проучването на компанията. По този начин ще разберете какво точно търсят в новоназначения и ще сте готови да обсъдите своя опит и това, което ви прави чудесен за работата. Чрез добро проучване ние се подготвяме за това как да отговаряме на интервю за работа. По-долу ще откриете още ценни съвети.

 

Как да отговаряме на интервю за работа – подготовка и предварителна практика

Как да отговаряме на интервю за работа до голяма степен зависи от това как сме се подготвили за самото интервю. Прегледайте типичните въпроси за интервю за работа, които работодателите задават и тренирайте отговорите си. Силните отговори са конкретни, но кратки, базирани на конкретни примери, които подчертават вашите умения и подкрепят автобиографията ви.

Вашите отговори трябва също така да подчертават уменията, които са най-важни за работодателя и подходящи за позицията. Не забравяйте да прегледате подробно обявата за работа. Направете списък с изискванията на работодателя и ги съпоставете с вашия опит.

Въпреки че е важно да се запознаете с най-добрите отговори, също толкова важно е да слушате внимателно по време на интервюто. По този начин вашият отговор ще предостави на интервюиращия информацията, която той търси.

Как да отговаряме на интервю за работа

Освен това имайте готов списък със собствени въпроси, които да зададете на работодателя. В почти всяко интервю ще бъдете попитани дали имате въпроси към интервюиращия. Важно е да имате подготвени поне един или два въпроса, за да демонстрирате интереса си към компанията. В противен случай може да изглеждате апатични и незаинтересовани, което ще отблъсне интервюиращия.

 

Как да отговаряме на интервю за работа – проучване на работодателя

Още един аспект, от който се влияе това как да отговаряме е проучването за компанията и работодателя, което сме направили предварително. Напишете е си домашното и проучете работодателя и индустрията. Бъдете готови за въпроса на интервюто от типа: „Какво знаете за тази компания?“. Ако този въпрос не е зададен, трябва да се опитате да демонстрирате сами какво знаете за компанията.

Можете да направите това, като свържете това, което сте научили за компанията, с вашите отговори. Например, можете да кажете: „Забелязах, че когато внедрихте нова софтуерна система миналата година, оценките за удовлетвореност на клиентите ви се покачиха драстично. Аз съм добре запознат с най-новите технологии от моя опит с разработването на софтуер и оценявам една компания който се стреми да бъде лидер в своята индустрия.

Как да отговаряме на интервю за работа

„Трябва да можете да намерите много информация за историята на компанията, мисията, ценностите, работещите в компанията, културата и последните успехи и постижения. Ако компанията има блог и присъствие в социалните медии, те също могат да бъдат полезни места за търсене, но се фокусирайте основно върху уебсайта на компанията.

 

Как да отговаряме на интервю за работа – създаване на връзка с интервюиращия

В допълнение към посочването на това, което знаете за компанията, трябва също да се опитате да развиете връзка с вашия интервюиращ. Попитайте за името на интервюиращия и го използвайте по време на интервюто за работа. И слушайте много внимателно по време на представянето на компанията.

В крайна сметка изграждането на разбирателство и личната връзка с вашия интервюиращ може да увеличи шансовете ви да бъдете наети. Хората са склонни да наемат кандидати, които харесват и които изглеждат подходящи за културата на компанията. Ето как да привлечете специалиста човешки ресурси на ваша страна.

 

Как да отговаряме на интервю за работа – винаги навреме

Бъдете навреме за интервюто. Навреме означава пет до десет минути по-рано. Ако е необходимо, шофирайте до мястото на интервюто в предходните дни, за да знаете точно къде отивате и колко време ще ви отнеме да стигнете до там.

Вземете предвид часа на интервюто си, за да можете да избегнете рискове като това да попаднете в задръстване. Дайте си няколко допълнителни минути, за да посетите тоалетната, да проверите тоалета си и да успокоите нервите си.

 

Как да отговаряме на интервю за работа – запазете спокойствие

По време на интервю за работа се опитайте да се отпуснете и да останете възможно най-спокойни. Не забравяйте, че езикът на тялото ви казва толкова много за вас, колкото и вербалните отговори на въпросите. Правилната подготовка ще ви позволи да излъчвате увереност:

Докато отговаряте на въпроси, поддържайте зрителен контакт с интервюиращия.

Не забравяйте да обърнете внимание на въпроса, за да не го забравите. Изслушайте целия въпрос, преди да отговорите, за да знаете точно какво пита интервюиращият.

Избягвайте на всяка цена да прекъсвате интервюиращия, особено когато той или тя задава въпроси.

Ако трябва да отделите малко време, за да помислите за отговора си, това е напълно нормално и е по-добър вариант, отколкото да започнете с няколко „ъъъ“.

Вижте тези съвети за избягване на стреса на интервюто за работа, за да запазите нервите си спокойни. Ако мисълта за интервю за работа ви поставя в режим на паника, преглеждането на тези съвети ще бъде чудесно място да започнете. Ние ви помагаме да се представите блестящо на предстоящите срещи с работодатели и да направите добро впечатление.

 

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *